lördag 14 december 2024
Nasty
Titel: Nasty
Genre: Dokumentär/Sport
Land: Rumänien
År: 2024
Regi: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu
Handling: 1972 var en vändpunkt i Ilie Nastases karriär: vinna US Open, nå Wimbledon- och Davis Cup-finalerna. Dokumentären skildrar hans segrar, kontroverser, rebelliska personlighet som utmanar tennisnormer och hans inflytande som en tennisrebellikon.
Omdöme: Ilie Nastase var etta på den första världsrankingen i tennis i den öppna eran år 1973. Detta efter att helt enkelt ha varit bäst under det föregående året 1972. Han kom att vinna ett par Grand Slam-titlar och fyra Masters-titlar. Och även om han inte räknas bland de allra främsta tennisspelarna genom tiderna, var han väldigt viktig för tennisen. Detta eftersom hans personlighet på och utanför tennisbanan fick folk att vilja titta på tennis. Han var helt enkelt en snackis vart han än dök upp och folk ville ta del av det.
©Transilvania Film
Tennis har alltid setts som en gentlemannasport, men detta var något Nasty som han kallas inte verkade känna till. Något av en bad boy på banan och playboy utanför den. Publiken antingen älskade eller hatade honom eftersom han verkligen bjöd på sig själv. Han hade nära till utbrott och sa precis vad han tyckte och tänkte, både till motspelare, domare och publiken. Kontroversiell skulle man enkelt kunna beskriva honom, men ändå med ett gott hjärta.
©Transilvania Film
Som spelare var han väldigt talangfull och hade han bara haft mer fokus på spelet och inte allt runt omkring hade han kanske kunnat åstadkomma mer, vinna fler titlar och varit i topp i rankingen. Men det var en del av hans personlighet som det visar sig. Han ville inte ändra på sig och det gick nog inte att ändra på det. Man fick ta det bra med det dåliga och det underhöll ju folk vilket var bra för sporten.
©Transilvania Film
Denna rumän var aktiv innan min tid men visst kändes namnet till. Däremot var det väldigt kul att bekanta sig närmare med honom, hans tennis, attityd och historierna från de som spelade mot och med honom. En stor personlighet och en mycket duktig tennisspelare. När man ser hur tennisen såg ut under 70-talet var det bra kvalitet och duktiga tennisspelare, trots den otympliga träracketen, och han var en av de bästa.
©Transilvania Film
En underhållande dokumentär som får med en hel del klipp från matcherna. Inte bara klipp som visar hans talang utan även hans många utbrott och utspel på tennisbanan. John McEnroe, som var känd för sina utbrott, var rena skolpojken i jämförelse med Ilie Nastase. Reglerna var inte heller lika välskrivna som de blev senare vilket gjorde att Nastase och en del andra spelare kunde göra lite som de ville. Som det visar sig skrevs en hel del regler in just p.g.a. honom och det kan man förstå när man ser allt han höll på med på tennisbanan. Finns många roliga ögonblick där han verkligen förtjänar sitt smeknamn Nasty, smått galen och provocerande som han var.
©Transilvania Film
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hahah! McEnroe var i mina ögon värre. Jag såg aldrig Nastase ha sådana utbrott som McEnroe hade. Nastase var playboyen som kvinnorna föll för. / imho Punkersrock
SvaraRaderaEller kan jag ha fel..? Jag skall se den ikväll./ Punkersrock
SvaraRaderaDu har rätt. Han var ju inte så som jag upplevde honom under den tidiga Borg-eran när Nastase spelade mot Björn och hans konkurrenter. Det verkar som Illie lugnade ned sig lite med tiden. De värsta uppträdandena hade han nog fram till 1972-73. Sedan hade de skärpt upp reglerna (pga honom) för hur man får bete sig på courten. Jag upplevde att han kom ju sällan längre än till kvart eller semi i de stora urneringarna (efter sina första och enda Grand Slam segrar just vid den tiden). Det är min reflektion.
SvaraRaderaAh, kul att du sett den. Haha, ja åtminstone tar dokumentären upp så pass mycket som Nastase hade för sig att han verkade vara en riktig värsting. Men intressant att höra att han alltså lugnade ner sig när de skärpta reglerna trädde i kraft. I vilket fall som helst var det underhållande att se dokumentären och bekanta sig med honom lite mer.
Radera