söndag 19 januari 2025
Flashpoint
Titel: Flashpoint
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1984
Regi: William Tannen
I rollerna: Kris Kristofferson, Treat Williams, Kurtwood Smith, Rip Torn
Handling: Två gränspoliser i Texas hittar en för 20 år sedan kraschad Jeep. I Jeepen finns resterna av föraren samt en väska med 800.000 dollar. Gränspoliserna gömmer pengarna medan de funderar över om de ska ta dem och ge sig av eller inte. Snart dyker FBI-agenter upp, mystiska saker börjar ske och snart är de båda poliserna i verklig fara.
Omdöme: Bobby Logan (Kris Kristofferson) och Ernie Wyatt (Treat Williams) är två gränspoliser och bästa vänner. En dag när de är ute i Texas-öknen för att placera ut nya rörelsedetektorer, upptäcker Logan något som är begravt i sanden. Det visar sig vara en Jeep som måste ha legat begravd i 20 års tid.
©Tri-Star Pictures
Efter att ha grävt upp vraket hittas ett lik och en väska med $800.000. Logan visar det hela för Wyatt som är osäker på om de ska ta pengarna eller inte. Han vill först luska i det hela och försöka ta reda på om pengarna kommer från t.ex. ett rån. Men de båda är förhoppningsfulla att det kan vara en väg ut och starta ett bättre liv.
©Tri-Star Pictures
Just som Logan och Wyatt börjar känna sig komfortabla med att ta pengarna och lämna sina liv bakom sig, kliver federala agenter in i handlingen. Ledda av Carson (Kurtwood Smith) är de på plats för att hjälpa till med en operation som ska göra ett ingripande mot ett misstänkt litet flygplan som tros smuggla droger. Men deras närvaro kommer visa sig skapa stora problem för Logan och Wyatt vilket kan äventyra deras planer, och liv.
©Tri-Star Pictures
Det finns en hel del att gilla med denna inte så kända film. Det börjar egentligen med upptäckten av vraket och pengarna. Tankarna går lite till No Country for Old Men (2007) där vi också har en man som ska upprätthålla lag och ordning som hittar en väska full med pengar som han inte vet var de kommer ifrån. Den stora skillnaden är att det i det här fallet handlar om en konspiration som gör det hela klart intressant. Det blir inte till en bättre film än nämnda No Country for Old Men (2007), men det blir en klart tillfredsställande film värd att se.
©Tri-Star Pictures
Filmen bygger på en bok vilket oftast är en bra grund. Historien har flera element som tilltalar en och gör att man har potential till en bra film. Ett av dessa är musiken som Tangerine Dream står för. Det intressanta är att deras musik inte är vad man skulle föreställa sig att höra i en sån här film, men så fort man ser deras namn under förtexterna vet man att det kommer vara bra, vilket det är. Musik som dock nästan skulle passa bättre till en sci-fi med en rymdinvasion eller liknande. Men den är alltså bra och eftersom det visar sig vara en konspiration i botten skapas en god stämning som uppskattas.
©Tri-Star Pictures
En sak som både kan vara en nackdel och fördel är att filmen har en oerfaren regissör i William Tannen som här kom att göra sin regidebut. Ett okänt namn som inte kom att göra sig ett namn efter detta. Tycker ändå han gör ett tillräckligt bra jobb med tanke på att det inte är en storfilm. En bättre regissör hade trots allt kanske kunnat göra mer med materialet, vem vet?
©Tri-Star Pictures
Filmen funkar överlag bra även om slutet kunde varit lite mer minnesvärt, för att inte tala om låten som spelas när eftertexterna börjar rulla. Tanken var att "Sympathy for the Devil" av Rolling Stones skulle användas, men produktionsbolaget kände att låten skulle kosta för mycket och anlitade istället en assistent till en av cheferna att göra en låt och resultatet är högst misslyckas, synd.
3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar