måndag 31 mars 2025

The Keep



Titel: The Keep / Satans borg
Genre: Fantasy/Skräck
Land: Storbritannien/USA
År: 1983
Regi: Michael Mann
I rollerna: Scott Glenn, Jürgen Prochnow, Ian McKellen, Alberta Watson, Gabriel Byrne, Robert Prosky

Handling: Nazister skickas till Rumänien för att vakta ett mystiskt fort. En av vakterna släpper av misstag loss okända krafter som fångats i fortet...

Omdöme: En tysk styrka under kommando av kapten Klaus Woermann (Jürgen Prochnow) anländer till en liten rumänsk by år 1941. Soldaterna tar över ett mystiskt fort kallat för "the keep" där de slår läger. Tanken är att de ska ta kontroll över det strategiskt belägna området i Karpaterna.


©Paramount Pictures

De lokala som tar hand om fortet varnar tyskarna om att inte stanna där över natten. De ska även hålla sig undan korsen som finns i väggarna på fortet. Givetvis trotsar de varningarna och gör sig hemmastadda i fortet. När några av soldaterna dessutom väljer att avlägsna ett av korsen som de tror är silver, väcker de en enorm kraft till liv som varit instängd i fortets kärna.


©Paramount Pictures

Efter att en rad mystiska dödsfall börjar inträffa vilket kräver flera tyska soldaters liv, tillkallas en SS-styrka ledd av den sadistiske Erich Kaempffer (Gabriel Byrne). Detta då de misstänker att lokala partisaner stått för angreppen på tyska soldater. Samtidigt beger sig en mystisk främling vid namn Glaeken (Scott Glenn) till den rumänska byn bärandes på ett vapen av något slag. Detta då de onda krafterna som släppts loss drar honom till fortet.


©Paramount Pictures

Efter att Michael Mann hade gjort fängelsefilmen The Jericho Mile (1979) för TV och sin första biofilm, den mycket lyckade Thief (1981), gav han sig på detta projekt. Det bygger på en bok av F. Paul Wilson och Michael Mann skrev själv manuset.


©Paramount Pictures

Filmen spelades in i Wales och som det visade sig blev det en svår produktion, inte minst i efterarbetet på filmen då Wally Veevers, som hade hand om specialeffekterna, dog. Detta var ett stort problem då ingen visste vad han hade tänkt sig med filmens storslagna final som nu fick ändras och göras i mindre skala. Fast slutet är ändå ganska lyckat som det är så ett lite mer lågmält slut kanske inte var helt fel än om det varit halvtaffliga specialeffekter som var långt ifrån fulländade i början av 80-talet.


©Paramount Pictures

En numera kultförklarad film som hade setts en gång i tiden men som inte var i bästa skick och det kändes som den hade mer att ge om den sågs i rätt format. Nu har den äntligen restaurerats och släppts så som den ska se ut. Det är en visuellt slående film som förtjänar presentationen den nu fått. Äntligen kan man ge filmen en ärlig chans, även om den fortfarande har en hel del som talar emot den.


©Paramount Pictures

Förutom nämnda problemen med produktionen lär Michael Manns originallängd på filmen varit på hela 3.30, vilket så klart är på tok för långt. Han tvingades leverera en 120 minuter version vilket han gjorde, men testvisningarna av den versionen gick inte bra och studion tvingade ytterligare klippning ner till de 96 minuter som sedan släppets på bio. Denna version godkände inte Mann och det skulle vara intressant att se om en director's cut-version skulle kunna göra filmen mer rättvisa. Förmodligen inte, men en del som lämnas oförklarat skulle kanske förklaras bättre.


©Paramount Pictures

Tycker det är en film som inleder klart lovande då de tyska soldaterna anländer till den fuktiga och dimmiga platsen och vi känner att något olycksbådande väntar. Detta skapas både visuellt och med hjälp av Tangerine Dreams musik som hela tiden ligger i bakgrunden och skapar stämning. När något väsen, det övernaturliga släpps löst, tar fantasy-inslagen över lite för mycket och då tappar också filmen. Något rörigt blir det sedan under mittpartiet innan slutet får till det hyfsat bra då Glaekens roll i det hela klarnar en del.


©Paramount Pictures

Tror filmen i ärlighetens namn var lite före sin tid. För hade den gjorts idag hade den nog kunnat tilltala alla de som gillar fantasy och övernaturlighet på film. Då hade filmbolaget varit mer villiga att satsa mer pengar på att ge regissören en chans att uppfylla sin vision och kunna slutföra projektet istället för att behöva kompromissa och klippa ner filmen för mycket.


©Paramount Pictures

Michael Manns sinne för det visuella och produktionsdesignen på filmen, tillsammans med musiken av Tangerine Dream, är utan tvekan var filmens värde ligger. Detta i sig är inte tillräckligt för att göra det till en bra film men det gör att det finns gott om trevligheter att ta med sig. Tyvärr räcker det inte till att måla över de uppenbara bristerna i handlingen som dels lider av att en del lämnas oförklarat och inte utforskas tillräckligt p.g.a. att mycket klipptes bort och dels för att grundstoryn i sig nog redan var svag. Det visuella och den ödesmättade stämningen gör ändå att man är glad över att ha sett om den i dess restaurerade format.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.7

söndag 30 mars 2025

Hoosiers



Titel: Hoosiers / Best Shot / Basketligan
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1986
Regi: David Anspaugh
I rollerna: Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper, Sheb Wooley

Handling: En tränare med ett fläckigt förflutet och stadens alkis tränar ett skollag i basket i en liten stad och blir en av de främsta utmanarna till delstatsmästerskapet i 1950-talets Indiana.

Omdöme: Året är 1951 och ett high school-lag i basket i en liten stad i Indiana anlitar Norman Dale (Gene Hackman) som huvudtränare. Han har erfarenhet som tränare inom college-basket men det var flera år sedan. Senaste 12 åren har han varit inom flottan, men får nu en chans av skolans rektor som är en gammal vän. Norman är inte van vid livet på landet och i synnerhet inte hur ogästvänliga de flesta är då han alltid trott att det ska vara tvärtom. Men som utböling får han finna sig i att det kan ta ett tag innan de lokala accepterar honom.


©Orion Pictures

Norman har sina metoder som skiljer sig från vad spelarna är vana vid. Detta gäller både på och utanför basketplanen. Han bekantar sig tidigt med lärarinnan Myra Fleener (Barbara Hershey) som är en av de lokala som ger honom kalla handen till en början. En av få som ger honom en ärlig chans är den lokale alkisen kallad för Shooter (Dennis Hopper) som också är pappa till en av spelarna i laget. Norman ser potential i Shooter och ger honom en chans att bli assisterande tränare på villkor att han håller sig nykter.


©Orion Pictures

En älskad idrottsfilm, speciellt i hemlandet USA där filmen hålls högt och ses som en stor klassiker i sportgenren. Ibland är det så att en viss typ av film fångar andan och nostalgin som gör att den går hem lite extra på vissa ställen. Tror det här är en sådan film vars värde ligger i mer än vad ögat ser. För det är egentligen en ganska ordinär sportfilm. Inte dålig men inte heller en som skulle läggas bland favoriterna i genren.


©Orion Pictures

Intressant att läsa om Gene Hackmans inblandning och hur han inte alls trodde på filmen. Så pass att han lär ha varit svår att jobba med för regissören David Anspaugh. Men som det visade sig blev filmen en succé och älskad av många. Uppenbarligen lyckades man fånga småstadskänslan och David mot Goliat-kampen då det lilla småstadslaget utmanar de större skolorna i kampen om delstatsmästerskapet.


©Orion Pictures

När filmen summeras finns här helt klart en del av värde. Gillar bitvis vissa delar en hel del men kanske inte till den grad att det skulle komma fram mer än på sina håll. Oscarsnominerade musiken av Jerry Goldsmith är t.ex. fin och passande i sina bästa stunder. Inte lika lyckad under basketmatcherna men överlag bra.


©Orion Pictures

Scenerna utanför basketen, när Norman umgås med Myra eller när han ger Shooter en chans, är nog då filmen är som bäst. Gillar helt enkelt dramat i småstaden mer än själva basketen. Basketscenerna är helt ok men det blir ungefär som vanligt då sportscenerna blir lite för mycket efter ett tag. Hade hoppats på att filmen skulle lyfta lite mer vid denna omtitt men personligen har den en bit upp till en del andra sportfilmer som föredras mer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

lördag 29 mars 2025

Bridget Jones: Mad About the Boy



Titel: Bridget Jones: Mad About the Boy
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: Storbritannien/Frankrike/USA
År: 2025
Regi: Michael Morris
I rollerna: Renée Zellweger, Chiwetel Ejiofor, Leo Woodall, Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Jim Broadbent

Handling: Bridget Jones navigerar livet som änka och ensam mamma med hjälp av sin familj och före detta älskare Daniel.

Omdöme: Bridget Jones (Renée Zellweger) är en ensamstående mamma i medelåldern med barnen Billy (Casper Knopf) och Mabel (Mila Jankovic). Hon sörjer fortfarande sin bortgångne make Mark (Colin Firth) som dock fortfarande är en del av hennes liv då han ibland hälsar på i hennes syner. Bearbetningen går långsamt och även barnen saknar sin far. Men någon gång är det dags att gå vidare.


©Universal Pictures

Efter att ha varit mamma på heltid och utan en man i sitt liv i fyra års tid är hennes vänner överens om att det hon behöver mest av allt är att gå till sängs med en man. Hon är inte säker på om hon vill vara med någon men plötsligt får hon upp ögonen för två trevliga män. Den ena är Mr. Walliker (Chiwetel Ejiofor) som är nya läraren på barnens skola. Den andra är den desto yngre parkskötaren Roxster (Leo Woodall).


©Universal Pictures

Bridget, som blivit van vid sin vardag som mamma och att vara hemma hela dagarna, hittar tillbaka till den gamla vardagen då hon även får tillbaka sitt gamla jobb som TV-producent. Kärleken blommar och livet leker igen. Hon får även god hjälp och råd av sin gamla flamma Daniel (Hugh Grant) som dejtar modeller men får sig en dag en tankeställare.


©Universal Pictures

Med tanke på att endast den första filmen Bridget Jones's Diary (2001) hade setts missar man kanske en del som hänt i de två filmerna som kom innan denna fjärde film. Även om den första filmen inte var så tokig lockade inte uppföljarna nämnvärt. Nu var man dock lite upplagd för denna typ av film och ville ge den en chans.


©Universal Pictures

Renée Zellweger får sägas aldrig tillhört mina favoriter men som Bridget Jones är hon bra. Det känns som en tacksam roll att spela där hon får släppa loss och ha kul. Men det blir även en karaktär som får ett djup då Bridget Jones bearbetar sin förlust och att ge sig ut i dejtingvärlden på nytt.


©Universal Pictures

Just dejting-biten behandlas mest på ett lättsamt sätt och på sina håll blir det även mer som en sagovärld, speciellt en del scener kring Roxster. Det fyller sin funktion och man ska väl få sig ett par skratt över det hela men det hade kanske varit bättre för filmens skull om det gjorts lite mer jordnära än som en fantasi. Å andra sidan visar det lite Bridget Jones sinnestillstånd då allt blir som en dans på rosor och hon finner glädje igen.


©Universal Pictures

Sammanfattningsvis blir det lite blandade känslor med filmen. På sina håll känner man igen sig från originalet, en del humor funkar och även de djupare delarna. Samtidigt är filmen något ojämn och en del scener hade man kunnat klippa bort. Till slut blir det ungefär som väntat. Det funkar för stunden men inget direkt minnesvärt att ta med sig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

fredag 28 mars 2025

Anatomie



Titel: Anatomie / Anatomy / Anatomi
Genre: Thriller/Mysterium/Skräck
Land: Tyskland
År: 2000
Regi: Stefan Ruzowitzky
I rollerna: Franka Potente, Benno Fürmann, Anna Loos, Sebastian Blomberg

Handling: Den unga medicinstudenten Paulas största dröm går i uppfyllelse. Hon blir antagen till en sommarkurs i anatomi hos professor Grombek på universitetet i Heidelberg. Men på universitetet verkar inte allt stå rätt till; lik som ska användas vid obduktion uppvisar märkliga spår av något hon inte vet vad det är.

Omdöme: Paula (Franka Potente) följer i sin fars och farfars fotspår. Hon är medicinstuderande och som en av de bästa studenterna i landet får hon en chans att gå en sommarkurs i anatomi på det prestigefulla universitetet i Heidelberg.


©Columbia Pictures

På väg från hemstaden München träffar hon medicinstuderande Gretchen (Anna Loos) som också ska till Heidelberg. Paula och Gretchen verkar vara helt olika varandra. Medan Paula är fullt fokuserad på studierna och inte låta killar vara ett störningsmoment, verkar Gretchen mest studera medicin för killarnas skull. Men de båda rumskamraterna visar sig ha mer gemensamt, bara att Gretchen passar på att ha lite kul med grabbarna i Heidelberg.


©Columbia Pictures

Anatomikursen går framförallt ut på att obducera lik. Inget konstigt med det men vad som visar sig vara konstigt är att de flesta kropparna är relativt unga. Dessutom känner Paula igen en av dem som hamnar på obduktionsbordet då hon träffade honom på tåget till Heidelberg. Mysteriet tätnar då Paula finner ett ovanligt ämne i kroppens blod. Ett ämne som användes av en sluten medicinsk grupp som genomförde experiment just i Heidelberg under nazitiden.


©Columbia Pictures

Länge varit nyfiken på denna tyska film som för övrigt regisserats av Stefan Ruzowitzky som senare kom att göra Oscarsvinnaren Die Fälscher (2007). Fast det var främst för att premissen lät lite lovande med en medicinstuderande som kommer något på spåren vilket borde kunna leda till en tät film. Filmen blev en succé i hemlandet och fick även en uppföljare ett par år senare.


©Columbia Pictures

Filmen skulle lite lätt kunna sägas vara som om man slog ihop Flatliners (1990), Nattevagten (1994) och lite Les rivieres pourpres (2000). Detta eftersom handlingen handlar om medicinstudenter som genomför experiment, det utspelar sig på bårhus och med döda kroppar samt trevliga Heidelberg där floden rinner genom staden. Men det finns en annan film som tankarna går till än mer och det är spanska Tesis (1996). I det fallet med en kvinnlig filmstudent som kommer ett mysterium på spåret. Här är det alltså en kvinnlig medicinstudent och i båda fallen utspelar det sig till stor del på universitetet. Detta är dock inte en lika bra film som dess spanska motsvarighet, men kan tänka mig att filmmakarna här kan ha haft den som inspiration.


©Columbia Pictures

Även om filmen har vissa element som funkar är den alldeles för ojämn och blir aldrig riktigt spännande eller stämningsfull. Mycket har att göra med ett manus som blandar och ger, precis som musiken. I vissa lägen är det svårt att ta filmen på allvar då det gjorts lite för lättsamt och på det är musiken ibland klart svag när den drar på för mycket. En del av värde med filmen men överlag svagare än den borde vara. Själva mysteriet med den slutna medicinska gruppen faller tyvärr platt vilket är synd då det istället borde kunnat lyfta filmen om manuset gjort ett bättre jobb med denna viktiga detalj.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.0

Movies-Noir Oscars - 2000

2000 har en relativt given bästa film även om åtminstone en film är en stark utmanare till den. I övrigt flera fina filmer som plockas ut bland utmanare. Detsamma gäller bästa internationella film där det finns ett par jämnbra filmer. Inte helt lätt att välja ut vilken som är bäst. Ett par bra rollprestationer som plockats ut som bäst i respektive kategori. Enda noterbara är egentligen att det fanns få bra utmanare till bästa kvinnliga biroll.



UTMANARNA FÖR BÄSTA FILM:
American Psycho
Dinner Rush
Gladiator
High Fidelity
Sexy Beast
Thirteen Days
Traffic
Unbreakable
You Can Count on Me




BÄSTA FILM:
Memento







BÄSTA INTERNATIONELLA FILM:
Joint Security Area (Sydkorea)



UTMANARNA:
Brat 2 (Ryssland)
Crouching Tiger, Hidden Dragon (Taiwan)
Der Krieger und die Kaiserin (Tyskland)
Il mare (Sydkorea)
Nine Queens (Argentina)





BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:
Christian Bale (American Psycho)



UTMANARNA:
Eric Bana (Chopper)
Danny Aiello (Dinner Rush)
Russell Crowe (Gladiator)
Vincent D'Onofrio (Happy Accidents)
Guy Pearce (Memento)
Ricardo Darín (Nine Queens)
John Malkovich (Shadow of the Vampire)
Bruce Willis (Unbreakable)
Mark Ruffalo (You Can Count on Me)





BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:
Michelle Pfeiffer (What Lies Beneath)



UTMANARNA:
Joan Allen (The Contender)
Franka Potente (Der Krieger und die Kaiserin)
Marisa Tomei (Happy Accidents)
Laura Linney (You Can Count on Me)





BÄSTA MANLIGA BIROLL:
Joaquin Phoenix (Gladiator)



UTMANARNA:
Jeff Bridges (The Contender)
Sam Elliott (The Contender)
Gary Oldman (The Contender)
Sergi López (Harry, un ami qui vous veut du bien)
Joe Pantoliano (Memento)
Ben Kingsley (Sexy Beast)
Willem Dafoe (Shadow of the Vampire)
Benicio Del Toro (Traffic)





BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:
Jennifer Connelly (Requiem for a Dream)



UTMANARNA:
Kate Hudson (Almost Famous)


torsdag 27 mars 2025

The Monkey



Titel: The Monkey
Genre: Skräck
Land: USA/Storbritannien/Kanada
År: 2025
Regi: Osgood Perkins
I rollerna: Theo James, Tatiana Maslany, Colin O'Brien, Elijah Wood

Handling: Tvillingarna Hal och Bill hittar en leksaksapa uppe på sin pappas vind. Snart börjar folk i deras närhet dö en efter en. Tvillingarna misstänker att leksaksapan är mördaren. De lyckas göra sig av med den, men många år senare börjar deras vänner återigen dö på ohyggliga sätt. De förmodar att apan är tillbaka.

Omdöme: Året är 1999 och tvillingpojkarna Hal och Bill (Christian Convery) lever med sin ensamstående mamma Lois (Tatiana Maslany). En dag när tvillingbröderna går igenom pappas gamla saker finner de en låda med vad som verkar vara en leksaksapa. På baksidan finns en nyckel man ska vrida. Men efter att pojkarna vridit om nyckeln och det inte hänt så mycket tror de att apan är sönder. Snart börjar dock mystiska dödsfall ske på folk i deras närhet. De beslutar sig för att göra sig av med apan.


©Neon/Black Bear

25 år senare har den vuxne Hal (Theo James) hållit sig undan sin tvillingbror och för den delen de flesta. Han har inga vänner och föredrar det så. Han har dock en son, Petey (Colin O'Brien) som han umgås med en vecka om året. Nu är det tänkt att de ska spendera sin vecka ihop. Då får Hal samtal från sin tvillingbror att deras moster dött och att han misstänker att apan är tillbaka och ligger bakom.


©Neon/Black Bear

Regi av Osgood Perkins som gjorde den uppmärksammade Longlegs (2024) som dock inte gick hem nämnvärt för egen del, även om Nicolas Cage var lite kul att se. Historien bygger på en Stephen King-historia och det får varningsklockorna att ringa en del. För även om hans historier legat som grund för en del vassa filmer genom åren har de ofta en tendens att inte funka så bra när det handlar om renodlade skräckfilmer som här.


©Neon/Black Bear

Även om filmerna inte direkt är lika varandra är premissen lite lik The Box (2009). I det fallet får ett par en låda levererad och om de trycker på knappen kommer de bli rika men någon kommer dö. Här vrider de om nyckeln på apan och sedan är det upp till apan att välja vem som ska dö. Finns ju en del man kan göra med den premissen och vad gäller dödsfallen bjuds man på en del roliga sådana, det är trots allt gjort med gott om svart humor.


©Neon/Black Bear

Det är en film som inte riktigt får det att klicka. Luften går liksom sakta men säkert ur. Det blir aldrig direkt skrämmande eller för den delen spännande. Nu är det alltså gjort med gott om humor vilket Osgood Perkins lär ha sagt var ett personligt val för att bearbeta döden på. Manuset var ursprungligen tänkt som en klart mörkare film men han kände att den behövde humor om han skulle göra filmen. Fast jag vet inte, filmen blir inte direkt rolig även om en del dödsfall med flit är överdrivna.


©Neon/Black Bear

Med facit i hand hade det nog trots allt funkat bättre med en tätare, mer stämningsfull och skrämmande skräckis. Hade humorn funkat och det hela gett en trevlig filmtitt hade det absolut kunnat funka. Som det är nu önskar man att filmen gjort mer med materialet. Eller så var helt enkelt materialet inte tillräckligt bra från början då det trots allt sällan går hem med Stephen King-baserade skräckhistorier.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.3