måndag 2 september 2024

Tesis



Titel: Tesis / Thesis / Snuff / Snuff Movie
Genre: Mysterium/Thriller
Land: Spanien
År: 1996
Regi: Alejandro Amenábar
I rollerna: Ana Torrent, Fele Martínez, Eduardo Noriega, Xabier Elorriaga

Handling: Ángelas lärare hittas död framför en stor videoskärm på filmskolan hon går på. Av ren nyfikenhet plockar hon på sig bandet som läraren tittat på och finner att kassetten innehåller en s.k. "snuff movie", en film där människor dödas på riktigt. Hon börjar tillsammans med den udda filmstudenten Chema, en vålds- och splatterfantast, att undersöka var filmen kommer ifrån.

Omdöme: Ángela (Ana Torrent) är en filmstudent i Madrid. Hon har valt att skriva sin avhandling på temat våld på film och vill komma över extremt våld, något hon har svårt att hitta. Samtidigt som hennes lärarprofessor ska försöka hitta material åt henne i filmskolans arkiv, vänder hon sig till filmstudenten Chema (Fele Martínez) som är ökänd för att vara en filmvåldsfantast.


©United International Pictures

När Ángela finner lärarprofessorn död i en föreläsningssal där han tittat på ett kassettband, tar hon kassettbandet och visar det för Chema. De finner en s.k. snuff movie där någon filmat en tortyr och ett mord. Offret visar sig vara en kvinnlig elev som försvann för två år sedan. Ángela och Chema försöker nu ta reda på ursprunget och gräva fram bevis, något som leder dem till deras första misstänkta - filmstudenten Bosco (Eduardo Noriega).


©United International Pictures

Alejandro Amenábar gjorde här sin långfilmsdebut med ett manus som han delvis skrev under tiden som filmstudent. Han gjorde filmen vid 23 års ålder och den kammade hem sju vinster på Goya-galan (spanska Oscarsgalan), inklusive bästa film och manus. Han följde sedan upp det med hyllade filmer som Open Your Eyes (1997), The Others (2001) och The Sea Inside (2004).


©United International Pictures

Detta var en film som hade setts tidigare och när man var upplagd för en gammal hederlig thriller var det läge att plocka fram den igen då det inte koms ihåg alltför mycket. Det visar sig också vara ett bra val då den skapar ett mysterium som fångar ens intresse och spinner vidare på det. Det utvecklas till en thriller där man inte alls kan vara säker på hur det ligger till och vem som ligger bakom.


©United International Pictures

Den två timmar långa filmen har en liten svacka runt mitten då det känns som den tappar lite tempo ett tag. Kanske hade filmen kunnat trimmas en aning här utan att förlora något från storyn. Tack och lov blir det inte så att filmen skulle hamna i en svacka som den inte lyckas ta sig ur. Istället hämtar den andan igen och bjuder på en ganska rafflande väg mot upplösningen.


©United International Pictures

Även om filmen handlar om filmstudenter och det är lite kul med filmintresserade på film, är filmreferenserna främst i form av filmaffischer och liknande i bakgrunden. Trots allt en trevlig miljö där på filmskolan då stora delar av spänningen äger rum där när Ángela och Chema försöker ta reda på sanningen bakom kassettbandet och försvinnandet av den kvinnliga filmstudenten.


©United International Pictures

En film som lever mycket på att låta tittaren förbli ovetandes om hur det ligger till och vem som är skyldig. Det gör att vi precis som Ángela blir alltmer osäkra på vem hon kan lita på, något som ökar mystiken och spänningen. Visst hade filmen kunnat vara bättre och presenteras med ett elegantare foto och liknande, men själva storyn funkar och stämningen är det inget fel på. Vad man får är en thriller som levererar ungefär vad man var ute efter.


©United International Pictures

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar