lördag 24 augusti 2024

Longlegs



Titel: Longlegs
Genre: Kriminalare/Thriller/Skräck
Land: USA/Kanada
År: 2024
Regi: Osgood Perkins
I rollerna: Maika Monroe, Nicolas Cage, Blair Underwood, Alicia Witt

Handling: FBI-agenten Lee Harker undersöker ett olöst fall med en seriemördare, som leder henne in i den ockulta världen. Hon upptäcker en personlig koppling till mördaren, och måste stoppa honom innan han begår nästa mord.

Omdöme: En skräckfilm som fick gott om uppmärksamhet och verkade hyllas, vilket gjorde att man blev nyfiken. Trots detta var det med noll vetskap om vad filmen skulle handla om som den togs an. Dessutom utan att veta saker som att regissören Osgood Perkins är son till Psycho (1960)-ikonen Anthony Perkins eller att Nicolas Cage skulle visa sig spela titelkaraktären Longlegs.


©Neon

Året är 1995 och FBI har jagat en seriemördare i 30 år som tros ha begått åtminstone tio mord under den tiden, eller åtminstone varit inblandad i en rad mord där hela familjer hittats döda. På mordplatserna har kryptiska meddelanden hittats signerade "Longlegs".


©Neon

Unga FBI-agenten Lee Harker (Maika Monroe) har nyligen börjat som fältagent och får ögonen på sig av sin överordnade Carter (Blair Underwood). Eftersom hon visar sig ha en smått parapsykisk förmåga, sätts hon på fallet med "Longlegs". Fallet blir snart högaktuellt vilket leder FBI lite närmare den eftersökta misstänkta seriemördaren endast känd som Longlegs (Nicolas Cage) samtidigt som det gräver fram gamla minnen för Lee och hennes mor Ruth (Alicia Witt).


©Neon

Den mystiska karaktären Longlegs presenteras lite kort relativt tidigt utan att man får se Nicolas Cage mer än att man får höra hans röst. En klart udda karaktär som visar sig inte ha alla hästar i hagen. En typ av roll som Nicolas Cage gillar att spela då han får tänja på gränserna och får fria händer. Det är smått galet men eftersom Longlegs inte får så stort utrymme förblir karaktären ett stort mysterium under stora delar av filmen.


©Neon

Maika Monroe drar det tunga lasset i rollen som Lee Harker. Hon tampas med sitt förflutna men visar sig vara en fullt duglig FBI-agent, trots en tydlig asocial personlighet. Jakten på en seriemördare och en ny brottsplats gör att tankarna går lite smått till filmer som Manhunter (1986), The Silence of the Lambs (1991) och Se7en (1995). Men där slutar likheterna. För då dessa filmer tillhör bland de bästa seriemördarfilmerna, är det kvalitativa thrillers med riktigt bra stämning och där handlingen hela tiden förs framåt.


©Neon

Filmen har i grunden något som kunde blivit bra. Problemet är att det inte blir mer än ett par enstaka scener som får till det. Man känner aldrig riktigt den där täta stämningen eller att grävandet i Longlegs-fallet får fram nya uppgifter som skulle få det att öka intresset och spänningen. När karaktären Lee Harker dessutom inte vinner många sympatier, hon i princip jobbar ensam på fallet och inte har någon backup från övriga FBI förutom att hon rapporterar till Carter, känns det lite platt. En del har liknat det hela till 90-tals TV-serien "The X-Files", inte minst karaktären Lee Harker och visst kan man se vissa likheter, inte minst då det hela även känns lite som det kunde vara ett pilotavsnitt för en TV-serie av det slaget.


©Neon

Det känns som storyn inte är fullt utvecklad för att det hela ska bli något. Istället sitter man mest och väntar på vem den där filuren som kallar sig Longlegs egentligen är. Visst är Nicolas Cage rolig att se som Longlegs, men väntan visar sig inte direkt bli befogad. Han är lite småcreepy men det blir inte direkt skrämmande, snarare småkomiskt att se Longlegs som en slags crossdresser.


©Neon

Allt som allt fanns noll förväntningar men vissa förhoppningar på en bra och tät film fanns givetvis. En viss besvikelse infinner sig, det kan man inte sticka under stolen med. Då filmen handlar om satanism och ockultism är det per automatik ämnen som har svårt att bli lyckade. All typ av besatthet är ju på gränsen till galenskap eller ren galenskap som det är här. Så även om seriemördarhistorien har en del som kunde blivit något bra, är skräckinslagen som härstammar i satanism något som tyvärr drar ner filmen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar