fredag 27 oktober 2023

The Seduction of Joe Tynan



Titel: The Seduction of Joe Tynan / Maktspelet / Maktspelet - Washington
Genre: Drama
Land: USA
År: 1979
Regi: Jerry Schatzberg
I rollerna: Alan Alda, Barbara Harris, Meryl Streep, Melvyn Douglas

Handling: Den respekterade senatorn Joe Tynan får ett uppdrag som gör att han kan förlora en god vän och sätta ytterligare press på sitt redan ansträngda familjeliv.

Omdöme: Manus och huvudroll av Alan Alda som spelar senatorn Joe Tynan som är omtyckt och respekterad av sina kollegor och anhängarna till det demokratiska partiet. Han försöker göra vad han kan i Washington, men ju mer han klättrar i karriären, ju mer påverkas hans privatliv i negativ bemärkelse.


©Universal Pictures

Joe har ett bra äktenskap med frun Ellie (Barbara Harris) som jobbar som psykolog och tonårsbarnen bor med dem i deras villa utanför New York. Eftersom Joe är i Washington under veckodagarna, träffas hela familjen endast över helgerna. När Joe rekryteras att jobba med att motsätta sig nomineringen av en ny domare till högsta domstolen, sätts han att samarbeta med advokaten Karen Traynor (Meryl Streep). Det blir starten på en romans som både kommer skapa familjeproblem och hota hans politiska karriär.


©Universal Pictures

Politiken är smutsig, något som ofta kan skapa gott om intriger för att göra sig bra som film. Det här är inget undantag där intrigerna snart hopar sig runt Joe Tynan. Att balansera politiken med privatlivet är svårt i sig, men det verkar han ha koll på till en början. Han glider dock allt längre ifrån sin fru och sina barn när han ser sin chans att bygga något som skulle kunna leda hela vägen till Vita huset. Han börjar dock försumma sin familj och otrohetsaffären med Karen hjälper så klart inte.


©Universal Pictures

Inget fel i grunden med Alan Aldas första manus och till en början känns det som man bygger upp något. Problemet blir att även om intrigerna finns där får de aldrig någon vidare genomslagskraft. Man väntar på att historien ska bränna till, att skådespelarna ska få visa vad de går för och att det ska bli en smaskig historia där intrigerna skapar dramatik och nerv. Det infinner sig tyvärr aldrig.


©Universal Pictures

Om man väljer att se det hela lite mindre kritiskt kan man säga att filmen nog på ett bra sätt visar hur svårt det är för en politiker att behålla fötterna på jorden. Det är nog lätt att vara inställd på att göra en förändring och vara ärlig, men positionen medför nästan alltid att en politiker liksom säljer sig till djävulen. De blir förförda och lockas med både det ena och det andra för att inte bränna sina broar. Till slut är de så pass insyltade att det blir vardagsmat att göra karriär av att ljuga sig fram för sin egen vinning.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar