söndag 29 oktober 2023

When Strangers Appear



Titel: When Strangers Appear
Genre: Thriller/Mysterium
Land: Australien/Nya Zeeland/USA
År: 2001
Regi: Scott Reynolds
I rollerna: Radha Mitchell, Josh Lucas, Barry Watson, Kevin Anderson

Handling: Beth är en ung kvinna som driver en restaurang i anslutning till en nedstängd motorväg. En dag dyker Jack upp. Han är skadad och hungrig. Beth tar hand om och hjälper honom. En stund senare dyker en grupp män upp på restaurangen. Jack påstår att de är ute efter honom. Ledaren för gruppen berättar dock en annan version av sanningen för Beth.

Omdöme: Beth (Radha Mitchell) jobbar ensam och driver en vägrestaurang som numera inte får många besökare då en ny motorväg byggts längre bort. Dock är det ibland någon surfare som har vägarna förbi på väg till den närliggande kusten. En dag vid öppningstid dyker en ung man upp vid namn Jack (Barry Watson). Med tanke på att han är smutsig och skadad är Beth på sin vakt då hon misstänker att han jagas av polisen, även om han själv säger att så inte är fallet.


©Beyond Films/Midnight Film Productions

När ytterligare tre unga män dyker upp på vägrestaurangen, ledda av Peter (Josh Lucas), berättar Jack att de är ute efter honom och är de som skadat honom. Beth gör sitt bästa att hjälpa Jack, vilket inkluderar att senare gömma honom på det närliggande motellet hon driver. Men när Jack behöver läkarvård dras hon alltmer in i faran och får svårt att veta vem av Jack och de tre männen som faktiskt talar sanningen.


©Beyond Films/Midnight Film Productions

Inledningsvis på vägrestaurangen med Beth som servitrisen och Jack som främligen som behöver hjälp, är det svårt att inte se likheterna med The Hitcher (1986) där Jennifer Jason Leigh spelade servitrisen som blir indragen i en farlig situation när främligen spelad av C. Thomas Howell kliver in på vägrestaurangen. Vart denna film ska leda efter det är oklart, men att det är något av en blek kopia av nämnda film står klart, även om den tar sig längre in.


©Beyond Films/Midnight Film Productions

Det tar nästan halva filmen innan filmen börjar hamna rätt. Den är indelad i tydliga 20 minuters partier där de första 40 minuterna är lite svåra att få grepp om. Svårt att sätta fingret på exakt vad det är som saknas men kanske är det att vi har en regissör som inte riktigt vetat hur han ska få ut det mesta.


©Beyond Films/Midnight Film Productions

Runt halvvägs in blir det bättre då Beth börjar inse att den unga mannen hon hjälpt kan ha manipulerat henne och att de tre andra männen faktiskt menar väl, trots att det pekat på att det bör vara tvärtom. Och även om man vet ungefär hur det ligger till kan man inte vara helt säker, precis som Beth. Det gör att det blir en ganska trevlig titt när filmen blivit varm i kläderna och tar oss mot upplösningen. På vägen blir det även en del överraskningar som gör att det kan sluta lite hur som helst.


©Beyond Films/Midnight Film Productions

Egentligen inget speciellt men ändå lite småkul med en sån här mindre känd film som försöker göra något minnesvärt av det hela. Den har trots allt tillräckligt på gång för att kunna bli något bättre än vad det blir. Men eftersom den ändå tar sig under andra halvan kan man inte direkt bli besviken. Trots allt ett försök till något i stil med en gammal goding som nämnda The Hitcher (1986) och det har ändå sitt värde om man gillar den typen av film. Man ska dock inte förvänta sig samma goda stämning, nerv eller elaking.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar