onsdag 25 oktober 2023

1



Titel: 1 / 1: Life on the Limit
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2013
Regi: Paul Crowder

Handling: Dokumentär om Formel 1-racing, dess glamour, dess dödliga historia och den långa kampen för att göra sporten säker för förarna.

Omdöme: När jag växte upp följdes Formel 1-tävlingarna en hel del. När det var tävling satt jag klistrad vid TV:n, trots att jag egentligen aldrig varit jätteintresserad av motorsport och bilar. Det var ändå något speciellt med att följa tävlingarna och inte minst favoriten Ayrton Senna. När han förolyckades under en tävling på Imola-banan i Italien i mitten av 1990-talet, försvann glädjen och intresset. Det var liksom inte samma sak längre och man undrade hur det var möjligt, vilket nog många andra också kände. Sedan dess har intresset inte funnits där, även om jag fick chansen att besöka och vara på plats under Monacos Grand Prix runt 15 år efter Senna förolyckades.


©Spitfire Pictures (Exclusive Media)

Dokumentären tar med oss på en resa tillbaka till tiden då Formel 1-racingen handlade om att köra så fort som möjligt och säkerheten inte fanns i tankarna. Det blir främst en titt på de legendariska förarna och mästarna från 1960-talet fram till 1990-talet. Inte minst synas hur säkerhetstänket var, de många dödsolyckorna som krävde ett antal dödsoffer, både bland förarna och publiken, och arbetet med att göra racingen säkrare. Ayrton Sennas dödsolycka 1994 blev spiken i kistan. För även om en hel del framsteg hade gjorts med säkerheten innan dess, förändrades säkerhetstänket ännu mer i förebyggande syfte.


©Spitfire Pictures (Exclusive Media)

Det är en dokumentär med snabba klipp och ett ganska högt tempo, vilket passar bra med tanke på att det handlar om Formel 1 och racing. Gillar inte minst att det blir en så pass informativ historielektion som synar pionjärerna inom sporten. De som riskerade sina liv för att föra racingen framåt och de som stred för säkerheten, inklusive en del av toppförarna som Jackie Stewart och Niki Lauda.


©Spitfire Pictures (Exclusive Media)

En hel del intressant bildmaterial och en massa historier som de gamla mästarna delar med sig, inte minst runt säkerheten. För säkerheten var minst sagt bristfällig och förarna hade inte så mycket att säga till om. Och i och med att utvecklingen snabbt gick framåt fördubblades nästan hastigheterna på väldigt kort tid. Banorna var inte byggda för de farterna vilket gjorde att bilarna flög fram i luften på vissa ställen och körde du av banan var risken stor att du körde rakt in i träden vid sidan av banan.


©Spitfire Pictures (Exclusive Media)

På många sätt en fascinerande dokumentär som tar en tillbaka till en tid då världen såg annorlunda ut, inte minst Formel 1. Säkerheten var den negativa aspekten, men annars var det mer magiskt och spännande. På sätt och vis blir dokumentären en fin hyllning till alla de som förolyckades när de gjorde vad de älskade. Till stor del skulle man kunna likna dem vid stridspiloter och astronauter som är med under början då allt är nytt och spännande. Där riskerna är överväldigande stora men där de är med och förändrar framtiden, inte bara inom racingen utan även för privatbilar.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

  1. Jens10:22

    Vad hände med den andra webadressen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra fråga och hoppas kunna få svar på det en vacker dag...

      Radera
    2. Jens17:26

      Så allt är borta?
      Surt!

      Men gött ändå att du fortsätter skriva, gillar att läsa dina tankar om filmer!

      Radera
    3. Ja, det är väldigt surt och ser mörkt ut, men inte mycket att göra för tillfället mer än att blicka framåt.

      Kul att höra och glad att det uppskattas! :)

      Radera