söndag 22 oktober 2023

Gladbeck: The Hostage Crisis



Titel: Gladbeck: Das Geiseldrama / Gladbeck: The Hostage Crisis / Gladbeck: Ett gisslandrama
Genre: Dokumentär
Land: Tyskland
År: 2022
Regi: Volker Heise

Handling: I augusti 1988 håller två beväpnade bankrånare tysk och holländsk polis på avstånd i 54 timmar under ett gisslandrama som slutar illa.

Omdöme: Året är 1988 och de två lokala bankrånarna Hans-Jürgen Rösner och Dieter Degowski tar två bankanställda som gisslan på en bank i Gladbeck i västra delarna av dåvarande Västtyskland. Gisslansituationen har hållit på ett par timmar när media kommer dit för att följa gisslandramat. Gisslantagarna kräver en snabb bil och 300.000 tyska mark som de vill ska levereras av en polis i bara kalsonger. Dessutom vill de inte att någon polis följer efter dem när de kör därifrån.


©Film Five/Netflix

De två bankrånarna tar med sig pengarna och gisslan när de kör därifrån. Men de får syn på poliser som spanar på dem och väljer att kapa en buss i en annan stad. Nu eskalerar den bisarra gisslansituationen då polisen håller avståndet och nyhetsreportrar kan traska fram helt fritt till gisslantagarna. Hans-Jürgen Rösner, som är ledaren, har inget emot att ge intervjuer och låta media filma det hela. Det är både ett sätt att berätta sin sida av historien och se till så att polisen inte försöker döda dem, t.ex. med krypskyttar.


©Film Five/Netflix

Dokumentären väljer att endast använda sig av arkivmaterial för att berätta historien. Det gör att vi inte får några nya intervjuer eller liknande, allt är autentiskt och får en nästan att känna att man följer det hela i direktsändning. Till en början är det mest komiskt när polisen springer runt i kalsonger under inledningen vid banken. När bankrånarna sedan kapar bussen och ger intervjuer kan man bara skaka på huvudet åt det hela när inga poliser är i sikte.


©Film Five/Netflix

Ju längre in man kommer, ju större allvar blir det. Det hela kommer att hålla på i 54 timmar där bankrånarna dricker kaffe, alkohol, röker och tar ett och annat, inklusive droger för att hålla sig vakna. När röken lagt sig har det mesta som kan gå snett gått snett. Polisen gör så många misstag att det inte är konstigt att de fick ändra sina rutiner och även ändra lagarna för medias inblandning i det hela. Till slut blir det en komisk, bisarr, tragisk, stark och chockerande dokumentär väl värd att se. Ett typexempel på när verkligheten överträffar fantasin då man inte hade kunnat hitta på det hela bättre.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Första inlägget på nya/alternativa bloggen!

    Har inte sett denna men den verkar onekligen beskriva en tragikomisk historia.

    SvaraRadera