lördag 28 oktober 2023

Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s



Titel: Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s
Genre: Dokumentär
Land: USA/Italien/Frankrike
År: 2012
Regi: Mike Malloy

Omdöme: En dokumentär om den våldsamma italienska poliziotteschi-filmrörelsen från 1970-talet, som vid första anblicken verkar vara rip-offs av amerikanska kriminalfilmer som Dirty Harry eller Gudfadern, men som egentligen behandlar italienska frågor som den sicilianska maffian och röd terrorism.

Handling: För en som älskar film är det svårt att missa tre italienska "specialgenrer": spaghettivästern, giallo och eurocrime. Eurocrime hade sin storhetsperiod under 70-talet och bestod främst av s.k. poliziotteschi, polisfilmer. Dokumentären tar via en rad kapitel med oss på en resa för att försöka förstå varifrån genren kom och dess historia.


©Subgenre Entertainment

Till stor del influerad av den amerikanska polisfilmen, inte minst Dirty Harry (1971), exploderade genren och överflödade de italienska biograferna. Det spottades verkligen ut filmer i genren och gav publiken vad de ville se. Situationen i landet speglade bra vad man fick ta del av i filmerna. Våld, korruption och gangstermetoder gjorde att folk gärna ville se en hjälte rensa upp och kämpa för rättvisa.


©Subgenre Entertainment

Dokumentären är rik på intervjuer med flera av de framstående ikonerna i genren, inte minst Franco Nero, Henry Silva, John Saxon och Enzo G. Castellari. Det är svårt att klaga på materialet man får ta del av via dessa herrar som delar med sig av diverse historier som ger oss en bra inblick och bättre förståelse för filmerna och tidsperioden.


©Subgenre Entertainment

Kapitlen bjuder bl.a. på en titt på de framstående skådespelarna och regissörerna, det politiska läget i landet, filmerna som influerade italienarna, varför så pass många amerikanska skådespelare hade framgång i genren, hur det kom sig att de kunde spela in så många filmer, varför de dubbades och mer därtill. Helt enkelt en trevlig historielektion.


©Subgenre Entertainment

Man känner att det är en dokumentär gjord av nördar som kan sin sak. Dock lämnar väl dokumentären i sig en del att önska då presentationen inte är så bra eller proffsig som den skulle kunna vara. Informativ är den dock tack vare alla intervjuer man samlat. Hade ändå önskat att man gått igenom filmtitlarna lite bättre för att få med sig lite tips. Sen är bildkvalitén väldigt ojämn eftersom många av filmerna inte fanns utgivna på Blu-ray eller ens DVD. Men det är inte dokumentärens fel och lite sunkighetskänsla skadar inte denna genre nämnvärt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar