tisdag 24 oktober 2023

The 24 Hour War



Titel: The 24 Hour War
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2016
Regi: Nate Adams & Adam Carolla

Handling: I början av 1960-talet, gick Henry Ford II och Enzo Ferrari till krig på slagfältet i Le Mans. Denna episka strid mellan racingstallen fick förare att förlora sina familjer och ibland också sina liv, gjorde att familjedynastier nästan kollapsade, men drev också utvecklingen framåt för nya tävlingsbilar vilket förändrade racing.

Omdöme: Denna dokumentär synar kampen om 24-timmarsloppet Le Mans som hade dominerats av Ferrari fram till att Ford gjorde allt i sin makt för att försöka putta ner kungen från tronen. Den episka striden under 1960-talet utspelade sig när racingen var livsfarlig och krävde många dödsoffer varje år, både förare och åskådare. Men det förde även med sig att utvecklingen gick framåt och säkerheten följde därefter, även om det skulle dröja då det inte var prioriterat.


©Chassy Media (Gearhead Films)

Steve McQueen-ledda Le Mans (1971) och James Mangold-regisserade Ford v Ferrari (2019) är två bra spelfilmer som behandlar temat denna dokumentär tar upp. Förstnämnda från tiden då detta var aktuellt, sistnämnda tar oss tillbaka till kampen som dokumentären tar med oss på bakom kulisserna.


©Chassy Media (Gearhead Films)

Dokumentären lägger mest krut på att berätta det hela från Fords sida. Kanske inte helt överraskande med tanke på att det är en amerikansk dokumentär, men ändå något överraskande att den inte är lite bättre balanserad mellan Ford och Ferrari, det hade den vunnit på.


©Chassy Media (Gearhead Films)

Det blir ingen direkt wow-faktor med denna dokumentär, även om storyn om rivaliteten mellan de båda racingmärkena är fascinerande. Bäst blir egentligen att se de autentiska klippen från racingen plus att man förstår hur bristfällig säkerheten var på den tiden med många otäcka olyckor inklusive eldsvådor. En dokumentär som funkar i tillräckligt stor utsträckning även om den lämnar en del att önska.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar