torsdag 26 oktober 2023

Hockeyland



Titel: Hockeyland
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2021
Regi: Tommy Haines

Handling: I Minnesotas mytomspunna hjärta av amerikansk ishockey kämpar lagen i rivaliserande städer för en sista chans att etsa in sina namn i lokal historia.

Omdöme: Minnesota är ett fäste för amerikansk ishockey, inte minst på ungdoms- och juniornivå. Vi får följa två lokala lag vars sistaårsspelare spelar tillsammans en sista säsong innan de splittras upp och går sina skilda vägar mot college, universitet och jobb. Det ena laget har en osäker framtid framför sig, kommer från en gruvstad och har inte tagit sig till slutspel på flera år. Det andra laget är ett av de bästa lagen i landet, kommer från ett finare område och vill slåss om det nationella mästerskapet.


©Northland Films

Vi följer ungdomarna i de båda lagen när de går igenom säsongen, umgås med sina familjer och drömmer om att göra karriär inom sporten. Bara ett fåtal kommer att få en chans att fortsätta professionellt, men det betyder inte att passionen för sporten inte finns där hos de mindre talangfulla. Det är en sport som de säger gett dem så mycket här i livet, både på och utanför isen. Inte minst är kamratskapen något de inte tar för givet, något även tränarna är en del av. För tränarnas del handlar det inte bara om vinster och förluster utan främst att utbilda och hjälpa de unga männen att bli bättre människor.


©Northland Films

En dokumentär som missar chansen att skapa något vassare då den varken använder berättarröst som kan ta oss igenom historien eller text som hjälper oss förstå situationen bättre, både på och utanför isen. Det känns nästan som dokumentären är gjord för de lokala som känner till lagen, spelarna och området. Som utomstående vill man gärna få en bättre förståelse för förutsättningarna, hur lagen ligger till och helt enkelt få en bättre helhetsbild. Nu saknas det rakt igenom och det gör att man får lite svårt att bli engagerad.


©Northland Films

På sätt och vis handlar det inte om resultaten. Precis som tränarna säger handlar det om något annat än vinster och förluster. Det är individerna, familjerna och gruppen som kämpar för varandra och är medvetna om att det för de flesta är sista säsongen tillsammans. Mot slutet funkar dokumentären bättre när mer står på spel på isen. Känns bara synd att upplägget saknar lite mer finess. Hade definitivt vunnit på att ha en berättarröst eller informativ text för att ge tittaren en bättre och klarare bild.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar