onsdag 14 februari 2024

The Rookie



Titel: The Rookie
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 2002
Regi: John Lee Hancock
I rollerna: Dennis Quaid, Rachel Griffiths, Brian Cox, Jay Hernandez

Handling: En high school-lärare och basebollcoach från Texas kommer in i Major League efter att ha gått med på en överenskommelse där han skulle vara med på en uttagning om hans high school-lag skulle komma med i slutspelet.

Omdöme: När Jimmy Morris (Dennis Quaid) var ung drömde han om att spela baseball. Denna passion följde med honom vart än familjen flyttade. Hans far Jim Sr (Brian Cox) var nämligen militär och familjen fick ofta flytta. Detta gjorde att Jimmy ofta fick träna på sitt kastande på egen hand. När de flyttade till en liten stad i Texas fanns inte ens något lag som Jimmy kunde spela med då allt handlade om amerikansk fotboll där.


©Walt Disney Pictures/Buena Vista Pictures

Över 20 år senare är Jimmy 35 år. Han har gjort sig hemmastadd i Texas där han är gift med Lorri (Rachel Griffiths) och paret har tre barn. Jimmy är high school-lärare i fysik och även baseballtränare för skollaget. En krånglande axel satte stopp för hans karriär som ung men han har inte gett upp sin träning och när skollaget upptäcker hur hårt han kastar, övertygar de honom att försöka få en chans att spela professionellt mot alla odds.


©Walt Disney Pictures/Buena Vista Pictures

En inspirerande verklighetsbaserad historia som låter en följa med på Jimmy Morris resa från allt flyttande under barndomen, drömmen om att bli proffs till familjelivet och en andra chans att gå efter drömmen. Första halvan av filmen avverkar hans uppväxt och tränandet av skollaget. Andra halvan kommer underdog-historien fram när Jimmy går efter sin livslånga dröm.


©Walt Disney Pictures/Buena Vista Pictures

Filmen blir som bäst under den andra halvan och ju längre in man kommer. Kanske kunde man kortat ner speltiden en aning runt skollaget. Å andra sidan följer man hela tiden Jimmy som vid sidan om tränar på egen hand och vars passion kanske bara blivit starkare genom åren med tanke på allt han gått igenom.


©Walt Disney Pictures/Buena Vista Pictures

Baseball är jättestort i USA och det hjälper nog om man gillar sporten och förstår passionen. Även om man inte är insatt eller känner passionen för sporten kan man ändå uppskatta dessa filmer. Tänker inte minst på Field of Dreams (1989) och Moneyball (2013) som är två utmärkta baseball-filmer. Denna når inte upp till den nivån men är trots allt värd att se och skapar en del känslor, inte minst under senare delen av filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar