torsdag 8 februari 2024

Broken



Titel: Bang-hwang-ha-neun kal-nal / Broken
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2014
Regi: Lee Jeong-ho
I rollerna: Jeong Jae-yeong, Lee Sung-min, Lee Joo-seung, Seo Jun-Young

Handling: Lee Sang-hyeon lever ensam med sin 15-åriga dotter. En dag blir hon bortförd för att sedan bli våldtagen och mördad. Men som vanligt så går polisutredningen trögt och långsamt. Då bestämmer sig Sang-hyeon att ta saken i egna händer och utkräva hämnd på förövarna.

Omdöme: Lee Sang-hyeon (Jeong Jae-yeong) är en ensamstående far till en 15-årig dotter. Han behöver ofta jobba sent som driftansvarig på en textilfabrik vilket gör att han på senare tid fått lite tid över att spendera med dottern. Dottern har även visat sitt missnöje över detta kvällen innan. Därför tror Sang-hyeon att hon bara håller sig borta hos en vän när han kvällen efter kommer hem sent och hon inte är hemma.


©ECHO Film/CJ Entertainment

Polisen med erfarne utredaren Jang Eok-Gwan (Lee Sung-min) i spetsen tillkallas dagen efter till en övergiven byggnad där en ung flicka hittats död. Det visar sig vara Sang-hyeons dotter som blivit bortförd, våldtagen och dödad. En oerhörd tragedi så klart och hela Sang-hyeons värld faller samman. Först har han förlorat sin fru till sjukdom och nu dottern till en meningslös våldshandling.


©ECHO Film/CJ Entertainment

Utredningen går långsamt och polisen ber Sang-hyeon att gå hem och vila. Han får dock ett anonymt tips om var han kan hitta bevismaterial som kan leda honom till förövarna. Sang-hyeon, som inte har något att förlora eller att leva för, inleder nu sin hämndresa då han försöker leta upp de inblandade som gav sig på hans älskade dotter.


©ECHO Film/CJ Entertainment

Upplagt för hämndfilm i stil med typ Charles Bronson som leker vigilante och rensar upp på egen hand. Lite så blir det men bara delvis. Det får även sägas att filmen har en ganska mörk aura över sig. Svårt att inte känna huvudpersonens sorg, frustration och ilska som kokar inombords. Att sedan ställas öga mot öga med förövarna får det att svartna för ögonen och då är allt möjligt.


©ECHO Film/CJ Entertainment

Filmens första timme har byggt upp något bra med stämningen och faderns jakt på att leta upp de inblandade. Detta samtidigt som polisen hela tiden ligger steget efter och börjar förstå att fadern fått upp spåret efter förövarna. Fadern och polisen inleder därför en slags katt och råtta-lek då de båda är ute efter förövarna, frågan är bara vem som hinner fram först.


©ECHO Film/CJ Entertainment

När man kommit halvvägs in i filmen som är på två timmar, börjar man fundera över hur de ska fylla ut ytterligare en timme. När man avverkat 90 minuter och har en halvtimme kvar känner man att filmen borde börja lida mot sitt slut. Det är liksom upplagt för det och hade nog varit att föredra om man börjat avrunda. Istället drar man ut på det ytterligare en halvtimme där det blir lite mer krystat och känns något för överdramatiskt.


©ECHO Film/CJ Entertainment

Hade man hållit filmen till 90-100 minuter hade det nog funkat bättre. Nu ville man få med mer och göra en djupare film av det hela, men det hade man redan byggt upp under första timmen. Synd då det fanns potential att bli något mer av det hela när handlingen förflyttades till de snötäckta trakterna. Istället blir det nu utdraget och onödigt långt och tappar på så vis udden som den hade under filmens första halva. Det bör noteras att filmen bygger på en bok vilket kanske kan förklara varför man försökt få med mer än vad som hade behövts.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar