tisdag 20 februari 2024

Kupla / Bubble



Titel: Kupla / Bubble / Bubblan
Genre: Drama/Komedi
Land: Finland
År: 2022
Regi: Aleksi Salmenperä
I rollerna: Stella Leppikorpi, Tommi Korpela, Minna Haapkylä, Amos Brotherus

Handling: En snöig nyårsafton upptäcker 16-åriga Evelina att hennes mamma har en affär med en kvinna. Med alla till buds stående medel försöker hon hålla ihop familjen - osäker på om hennes föräldrar vet sitt eget bästa. Steg för steg tar hon till med mer och mer drastiska metoder. Det är en omtumlande tid med stora beslut, ungdomskärlek och vuxenkärlek - som kanske inte skiljer sig så mycket åt.

Omdöme: Evelina (Stella Leppikorpi) har nyligen fyllt 16 år. Hon är en bra student och en god dotter som inte skapar något trubbel för sina föräldrar. Tillsammans med sina kompisar trotsar de ofta det kylslagna vintervädret med att leta upp diverse fester. Evelina får upp ögonen för Joni (Amos Brotherus) som hennes kompisar ser som något udda, men hon ser något i Joni som är trummis i ett band.


©Rabbit Films

En vinterkväll när Evelina är ute med sina kompisar får hon syn på sin mamma Tupu (Minna Haapkylä) som kliver in i en bil och kysser en kvinna. Evelina blir givetvis tagen på sängen och hela hennes värld kommer nu kretsa kring detta. Hon vill ta reda på vem kvinnan är och försöka ta reda på vart hennes mamma tar vägen när hon ofta ger sig iväg på kvällarna. Dessutom tar hon ett snack med sin pappa Teuvo (Tommi Korpela) som är lärare på skolan där Evelina går. Han är glatt ovetandes om sin frus otrohetsaffär och tar det mesta med ro.


©Rabbit Films

Det blir en ganska trevlig filmstund med denna finska film. Den låter en följa den till stor del förnuftiga tonåringen som delvis förändras i och med hennes mammas otrohetsaffär. Hon gör vad hon tror är bäst för sina föräldrar och för att familjen ska hålla ihop. Det innebär en och annan vit lögn som förr eller senare dock kommer hinna ikapp henne. Sen var det ju det här med Joni. Kanske kan hon få en hjälpande hand av honom när det behövs som mest.


©Rabbit Films

Det som uppskattas med filmen är att den är allvarlig och tar upp ett par småjobbiga ämnen om att växa upp men samtidigt har den en del humor och värme. Dessutom känns karaktärerna trovärdiga och även om ingen direkt känns perfekt menar de flesta väl. Och mitt i allt står Evelina som får gå igenom både det ena och det andra under en viktig del i hennes liv där hon lätt påverkas av vad som händer runt henne.


©Rabbit Films

En coming of age-historia som har lite av den där festivalfilms-känslan som kan vara mysig. En film som från början till slut funkar och där man får ihop historien på ett bra sätt när man når filmens upplösning. Även om filmerna skiljer sig åt en del går tankarna lite till Girl Picture (2022) som är en annan finsk coming of age-film, även om den följer tre tjejer istället för en som det är här.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar