tisdag 27 februari 2024

The Zone of Interest



Titel: The Zone of Interest
Genre: Drama
Land: Storbritannien/USA/Polen
År: 2023
Regi: Jonathan Glazer
I rollerna: Christian Friedel, Sandra Hüller, Imogen Kogge, Max Beck

Handling: Rudolf Höss, kommendant för Auschwitz, och hans fru Hedwig strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och trädgård beläget intill lägret.

Omdöme: Välkommen till familjen Höss som bor i idylliska Auschwitz. Här har familjen bosatt sig och lever livet vägg i vägg med det ökända koncentrationslägret. Rudolf Höss (Christian Friedel) är kommendant för Auschwitz och familjen, i synnerhet frun Hedwig (Sandra Hüller), tar vara på de många fördelarna det innebär. Hon har fri tillgång till det senaste modet, smyckena, kosmetika och det mesta man kan önska sig. Ibland delar hon även med sig till de lokala hjälpredorna.


©A24

Hela familjen ser det hela som helt naturligt att leva livet precis intill koncentrationslägret. De gillar att fixa till trädgården och spendera varma dagar där ute samtidigt som skriken ljuder och röken från skorstenarna gör dem påminda om vad som sker på andra sidan väggen. De är helt enkelt avtrubbade från det hela och lever glatt lite av ett drömliv.


©A24

Regi och manus av Jonathan Glazer men bygger delvis på en bok av Martin Amis. Tittar man på Glazers tidigare verk hittar man hans klart bra regidebut Sexy Beast (2000) och den småintressanta Under the Skin (2013). Detta är dock ett försök till något helt annat.


©A24

Frågan är lite hur filmen ska ses och hur den uppfattas av folk som ser den. Tror uppfattningen kan skilja sig åt en del. Boken filmen delvis bygger på lär vara mer provokativ vilket filmen har en del av men hade möjligtvis kunnat ha mer av. Den hade kanske vunnit på att lätta upp stämningen lite grann alternativt gjort det starkare. Nu blir det till stor del varken eller och det finner jag som ett problem med filmen.


©A24

Filmen är gjord på ett sätt som låter en kännas som en åskådare snarare än att man är delaktig. Det är nästan en dokumentär känsla som infinner sig när vi följer familjen Höss i deras vardagliga, oftast tråkiga liv. Nu har det ett syfte att inte visa något från fasorna bakom väggen. De lever i sitt lilla paradis med huset, trädgården och floden som rinner en bit från huset.


©A24

Det känns inte riktigt som det finns en direkt poäng med det hela, en story som utvecklas. Ibland är det väldigt utdragna scener som inte leder någonvart och som mest känns som utfyllnad. En del saker förklaras också dåligt vilket förvirrar på sina håll. Man har ofta använt sig av flera gömda kameror som placerats i ett rum eller runt om trädgården för att fånga händelserna från olika vinklar och så klipper man mellan dem. Ok, kanske ingen dum idé men det blir mer som material från övervakningskameror som följer en familj i deras vardag som sedan satts ihop till en film. Dock alltså utan någon vidare story.


©A24

Även om idén inte är så tokig och premissen känns så pass bisarr att det hela skulle kunna bli något intressant av det hela, blir känslan något annat under filmens gång och när filmen slutar. Kanske har den trots allt lyckats provocera en del fast på ett negativt sätt. Det blir snarare så att jag stör mig på upplägget och att man inte fått ut mer. Det känns lite som en sån här film nog hade varit bäst lämpad för en tysk regissör, precis som en film som Der Untergang (2004).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar