söndag 4 februari 2024

Stalking Laura



Titel: I Can Make You Love Me / Stalking Laura / Sjukligt besatt / Lauras skugga
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Michael Switzer
I rollerna: Richard Thomas, Brooke Shields, Viveka Davis, William Allen Young

Handling: Laura Black är en nyutexaminerad ung ingenjör som just börjat sitt första jobb på ett hitech-företag i Silicon Valley. Richard Farley, en av hennes kollegor, börjar uppvakta Laura. Men då hon visar sitt ointresse övergår hans beundran till sjuklig besatthet och Laura har all anledning att frukta för sitt liv.

Omdöme: I denna verklighetsbaserade historia som utspelar sig på 1980-talet, flyttar unga Laura Black (Brooke Shields) till Kalifornien. Detta efter att hon som lovande ingenjör fått jobb på ett företag i Silicon Valley som jobbar åt försvarsdepartementet. Hennes drömjobb förvandlas dock sakteliga till en mardröm tack vare medarbetaren Richard Farley (Richard Thomas).


©Leonard Hill Films

Laura gör sig hemmastadd i sitt arbete och hittar ett boende med en rumskompis. Farley kommer dock dyka upp lite överallt då han vill få hennes uppmärksamhet. Till en början viftar Laura mest bort det då hon tror att han kommer tröttna. Han vill trots allt bara ta henne på middag, men snart märker hon att han är besatt av henne då han är övertygad om att de är menade för varandra.


©Leonard Hill Films

En obehaglig stalker som inte tänker ta ett nej som svar. Laura vill lösa situationen på egen hand men tvingas vända sig till företagsledningen som inte förmår att se allvaret i situationen. Istället undrar de om inte Laura får skylla sig själv med sitt leende. När situationen eskalerar är frågan vad Farley är kapabel till då han trots att han inte har några anmärkningar sedan tidigare uppenbarligen är psyksjuk.


©Leonard Hill Films

Smått skrämmande då det alltså bygger på verkliga händelser och då det varken är första eller sista gången en stalker av det här slaget blir besatt och tar det till det yttersta. När filmen först togs an förväntades ungefär det som man till en början får ta del av. Hade inte kunnat vänta mig vad det skulle leda till vilket gör att filmen blir extra laddad ju längre in man kommer.


©Leonard Hill Films

Med tanke på att det är en TV-film är filmen ganska grafisk och välgjord när det kommer till filmens andra halva när Farley bestämmer sig för att ändra taktik. Richard Thomas får sägas är bra och klart creepy i rollen. Kan inte heller sluta tänka på att han påminner om en blandning mellan en yngre Jeff Bridges och Christian Slater. Även Brooke Shields sköter sig som offret som får utstå en hel del psykisk terror då Farley dyker upp lite som gubben i lådan för att psyka Laura.


©Leonard Hill Films

En dramatisk och tragisk historia som var en starkt bidragande orsak till att Kalifornien införde den första anti-stalker lagen i landet. Men historien är mer än bara en stalker-historia med tanke på vad det hela leder till, utan att gå in på detaljer. Detta är om än mer skrämmande än själva stalker-biten som i sig är smått obehaglig att se. Tyder på att filmen lyckats förmedla känslorna genom rutan och det får ses som ett gott betyg.


©Leonard Hill Films

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar