torsdag 22 februari 2024

The Strange Affair of Uncle Harry



Titel: The Strange Affair of Uncle Harry / Om tankar kunde döda
Genre: Drama/Film-Noir
Land: USA
År: 1945
Regi: Robert Siodmak
I rollerna: George Sanders, Geraldine Fitzgerald, Ella Raines, Moyna MacGill

Handling: Ungkarlen Harry är en kläddesigner på en textilfabrik som bor tillsammans med sina två systrar i en liten stad. När han för en gångs skull träffar en kvinna på jobbet motsätter sig hans ena syster deras förhållande.

Omdöme: Släkten Quincey var en gång i tiden förmögna, men depressionen tog hårt på dem. De tre sista i släkten Quincey är syskonen Harry (George Sanders), Lettie (Geraldine Fitzgerald) samt Hester (Moyna MacGill). De bor tillsammans i ett hus i New England utanför Boston. Harry är den som drar in pengarna genom att jobba som kläddesigner på en lokal textilfabrik. Eller rättare sagt, det är han som designar olika mönster på textilerna, något som är enformigt men ger tillräckligt bra betalt för att kunna livnära syskonen.


©Universal Pictures

En dag anländer Deborah Brown (Ella Raines), en ung designer från kontoret i New York. Hon visar tidigt intresse för Harry som inte är van vid kvinnligt sällskap då han är för upptagen med att ta hand om sina systrar. Deborah blir dock en frisk fläkt för Harry som liksom börjar komma ut ur sitt skal och inser vad han saknat här i livet. Det blir en chans för honom att börja leva ett liv som inte bara kretsar kring jobbet och att vara hemma med systrarna.


©Universal Pictures

Medan den äldre systern Hester är glad för Harrys skull har den yngre systern Lettie svårare att acceptera förhållandet. Frågan är om hon känner att Deborah inte är rätt för sin bror Harry och vill skydda honom från att begå ett misstag om han gifter sig med henne eller om något annat ligger bakom. Kan det vara så att Lettie inte vill förlora sin bror till en annan kvinna?


©Universal Pictures

Upplägget är inte så tokigt där den snälla Harry kanske är lite för godtrogen och tror det bästa. George Sanders passade egentligen bäst när han fick spela lite mer onda eller bestämda män, men funkar trots allt i en lite annorlunda roll för honom. Istället är det de båda kvinnorna som har de smaskigaste rollerna att spela. Ella Raines som kärleksintresset Deborah och Geraldine Fitzgerald som systern Lettie har båda potential att vara femme fatales vilket gör att man inte kan vara helt säker på vem som menar väl och vem som har något lurt i baktanke.


©Universal Pictures

Filmen bygger på en Broadwaypjäs som lär ha varit smått chockerande för sin tid. P.g.a. censuren och produktionskoden på den här tiden var det lite knepigt att få grönt ljus att producera filmen så som pjäsen var. Man godkände till slut ett acceptabelt slut men i sista stund ändrade man på detta genom att lägga till ett alternativt slut som liksom fegade ur.


©Universal Pictures

Under filmens första halva är det ett drama som följer syskonen Quincey och hur de påverkas av Deborahs ankomst. Det hela utvecklar sig sedan till något av ett triangeldrama som mer och mer övergår till att bli en film-noir om en man som liksom slits mellan två kvinnor. Det blir till slut lite småtrevligt även om det aldrig är en noir som når de gastkramande höjderna som filmer i genren i sina bästa stunder kan nå.


©Universal Pictures

Slutet kommer helt plötsligt från ingenstans. Även om det kommer som en rejäl överraskning funkar det inte för helheten som haft en helt annan ton. Man har lite svårt att köpa det hela då det inte funnits några indikationer på att det kan ligga till så som det gör när man kommer till det pålagda slutet. Iofs alltså något man inte såg komma men eftersom det inte alls var tänkt att sluta på det viset känner man sig lite lurad. Helt enkelt en konstig avslutning som ger en udda känsla när filmen slutar.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar