söndag 18 februari 2024

Land of Bad



Titel: Land of Bad
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Australien
År: 2024
Regi: William Eubank
I rollerna: Liam Hemsworth, Russell Crowe, Milo Ventimiglia, Ricky Whittle

Handling: En drönarpilot inom flygvapnet ger understöd till ett operationsteam när de försöker vända ett uppdrag som gått snett till en räddningsoperation.

Omdöme: Drönarpiloten som går under namnet Reaper (Russell Crowe) gör sig redo för ett nytt arbetspass. Denna dag kommer Reaper inte vara glad och utsättas för stressfulla situationer när han måste balansera sitt privatliv med jobbet. Han sitter i lokalerna på en arméflygbas i Las Vegas samtidigt som hans höggravida fru kan föda när som helst. En Russell Crowe som här kul nog ibland starkt påminner om John Goodman.


©The Avenue

På andra sidan jordklotet gör sig en liten grupp amerikanska Delta Force-soldater redo för en räddningsoperation i den filippinska djungeln. Reaper och hans kollega kommer ge dem understöd genom att vara deras ögon i luften och skicka iväg missilerna när saker och ting hettar till på marken.


©The Avenue

Kinney (Liam Hemsworth), som går under operativnamnet Playboy, är den som sköter kommunikationen med Reaper. Han är ny i Delta Force-gruppen då den han ersatt har blivit tillfångatagen och det är honom de nu ska försöka lokalisera och befria. Kinney är något av en gröngöling i sammanhanget och måste snabbt lära sig och anpassa sig i stridens hetta.


©The Avenue

William Eubank, som tidigare gjort The Signal (2014) och Underwater (2020), har här skapat en film som kavlar upp ärmarna och menar allvar. Åtminstone blir det så ute på fältet i djungeln. För när man följer Reaper är det lite lättsammare och inte alltid helt seriöst, något som nog är medvetet för att lätta upp stämningen en del. Tyvärr är det en del av filmen som gör att det inte alltid blir helt trovärdigt.


©The Avenue

Skulle vilja dela in filmen i tre delar. Den första delen när Delta Force-teamet är på väg in och hamnar i närstrid får pulsen att öka och är genomgående bra, klart bra. Så pass att det bådar gott. Lite överraskande avverkar man denna del och går in i en ny fas där det kommer att handla om överlevnad. Nu blir Reapers uppgift ännu viktigare då Playboy behöver alla ögon och all hjälp han kan få från skyn. Och så har vi den sista delen där allt får sin upplösning. Här blir trovärdighetsfaktorn ifrågasatt både en och två gånger.


©The Avenue

Vad man måste ge filmen är att den är underhållande, hårdslående, stämningsfull och välgjord. Den har en intensitet som inte släpper taget och det känns inte som en typisk Hollywood-film. Kanske har det att göra med att filmen spelades in i Australien och var med och producerades där.


©The Avenue

På sätt och vis är filmen lite som 13 Hours (2016) i kombination med The Covenant (2023). Vad som till slut skiljer filmerna åt är trovärdighetsfaktorn som här har en tendens att ibland välja bort det. Det är mest synd eftersom filmen lyckas bra med en hel del i sitt genomförande. Därför känner man att den hade vunnit på att göra det lite mer trovärdigt överlag. Gillar ändå filmen tillräckligt mycket som den är tack vare dess höga produktionsvärde och intensitet som gör det till en underhållande och sevärd film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar