måndag 19 februari 2024

The Animal Kingdom



Titel: Le règne animal / The Animal Kingdom
Genre: Drama/Äventyr/Sci-Fi/Skräck
Land: Frankrike/Belgien
År: 2023
Regi: Thomas Cailley
I rollerna: Romain Duris, Paul Kircher, Adèle Exarchopoulos, Tom Mercier

Handling: En far och son kämpar för sin överlevnad i en mardrömslik värld där allt fler människor långsamt börjar förvandlas till djur. De drabbade plågas av mutationer som gradvis förvandlar dem till fåglar, lejon, björnar eller apor. Dessutom tvingar myndigheterna dem att lämna hem och familj för att placeras i speciella sjukhus. François gör allt för att rädda sin fru som drabbats av detta mystiska fenomen. När situationen förvärras tvingas han, tillsammans med sin 16-årige son Émile, ut på ett sökande som för alltid kommer att förändra deras liv.

Omdöme: François Marindaze (Romain Duris) och tonårssonen Émile (Paul Kircher) har sett hur frun tillika mamman muterat till något djurliknande. När hon attackerade Émile blev hon omhändertagen av myndigheterna och satt på en sjukhusanläggning för observation. Då fenomenet med mutationerna bland människor är relativt nytt vet man inte vad behandlingsmetoderna ger för resultat.


©StudioCanal

Far och son bestämmer sig för att flytta närmare den nya anläggningen dit mamman kommer föras. François, som är kock, tar anställning på den lokala restaurangen där de fixar boende i en stuga. Émile börjar i ny skola och blir genast utfrågad av de nyfikna eleverna. Han håller det dock hemligt att hans mamma är en mutant, en s.k. creep.


©StudioCanal

Folk har lite olika åsikter gällande de muterade människorna. De flesta är rädda för dem, vill att de hålls fångade alternativt jagas och dödas. Andra ser dem fortfarande som människor och att människor och mutanter ska kunna leva tillsammans. François och Émile som är personligt drabbade tillhör den andra gruppen. Men vad händer när en transport med mutanter är med om en olycka och flera av dem försvinner i närheten av skogen i området där François och Émile bor?


©StudioCanal

Två saker slår en under filmens öppningsscen. Den etablerar direkt vad vi har att göra med när far och son får syn på en tillfångatagen människa som muterat till en fågel. Dock är det med uppenbara specialeffekter när mutanten flyger genem luften. Filmen sätter tonen, på både gott och ont. Det blir nämligen lite filmens tema där den mystiska stämningen är välkommen men där de långt ifrån tillfredsställande specialeffekterna lämnar en del att önska.


©StudioCanal

En av karaktärerna vi får följa börjar genomgå en mutation. Tankarna går här lite till The Fly (1986) med badrumsscenerna, naglarna och transformationen som sakta men säkert förändrar personen i fråga. Istället för att uppsöka hjälp hålls det hemligt från omvärlden. Personen dras till skogen där mutanterna som lyckas fly transporten håller sig gömda. Personen i fråga börjar alltmer förlora de mänskliga egenskaperna och får svårare att hålla det hemligt från omvärlden.


©StudioCanal

Får sägas att det är en intressant idé som möjligtvis inte är helt originell men ändå tillräckligt för att känna att filmen bjuder på något annorlunda. Det mesta är egentligen välgjort med mutanterna och mutationerna. Likväl är det bra prestationer, inte minst av Paul Kircher som sonen Émile.


©StudioCanal

Vad som drar ner helhetsupplevelsen en del är dels de nämnda specialeffekterna, främst runt muterade fågelmannen Fix (Tom Mercier). Det blir mer komiskt än något annat att se hans försök att flyga eftersom effekterna tyvärr är undermåliga. Dels är det filmens sista 20 minuter som blir något utdragna där det hela liksom stannar upp istället för att komma med en nervig, emotionell och mer fartfylld final som det trots allt byggts upp för. Själva slutet är inte dåligt och passar bra, men kvarten innan dess kunde varit starkare.


©StudioCanal

Allt som allt är det en tillfredsställande film även om det fanns mer att få ut om specialeffekterna varit bättre och om man hade finslipat manuset lite grann. Det känns som filmen har mer på gång än vad den till slut levererar. Uppfyller helt enkelt inte potentialen den uppvisar fullt ut även om resan man tas med på inte alls är tokig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar