måndag 12 februari 2024

Robot Dreams



Titel: Robot Dreams
Genre: Animerat
Land: Spanien/Frankrike
År: 2023
Regi: Pablo Berger

Handling: En historia om vänskap, kärlek och drömmar som Dog och Robot är med om i New York City under 1980-talet.

Omdöme: Denna spanskproducerade animerade film av Pablo Berger är helt utan dialog vilket förvisso gör att den kan ses av vem som helst men en över 90 minuter lång film utan dialog känns av. Det funkar dock ganska bra överlag, speciellt de inledande 20 minuterna är lyckade när man träffar Dog som införskaffar Robot och följer deras äventyr. Detta tror man sedan ska fortsätta men filmen väljer att ta en lite annan väg.


©Arcadia Motion Pictures/Lokiz Films/Neon

Välkommen till New York på 80-talet. Här bor Dog som lever ensam, spelar spel mot sig själv, äter sina TV-middagar och har ingen att prata eller umgås med. Då får han syn på ett reklamerbjudande på TV som erbjuder en vän i form av en robot. Dog bestämmer sig för att beställa en sådan då han saknar sällskap.


©Arcadia Motion Pictures/Lokiz Films/Neon

Dog sätter ihop sin nya bästa vän, Robot. Dog och Robot blir oskiljaktiga, umgås och har kul tillsammans, ger sig ut på äventyr och har trevligt. Men vad Dog inte räknat med är att Robot inte kan vara igång utan att laddas hur länge som helst. Detta sätter Dog i en svår situation när han en dag tar Robot till stranden.


©Arcadia Motion Pictures/Lokiz Films/Neon

Vet inte om det är för att man inte hade en story för mer än en kortfilm men det hela stannar liksom upp efter den lovande inledningen. Dog och Robot separeras och filmen blir nu fylld med drömsekvenser som gör att det går lite runt runt. Det är helt enkelt som bäst när Dog och Robot är tillsammans och inte när man får följa dem på tu man hand.


©Arcadia Motion Pictures/Lokiz Films/Neon

Längre in blir det bättre igen när de hittar nya lekkamrater. Storyn får nu ett syfte igen och man kan få ihop det hela på ett intressant sätt. Man skulle kunna säga att första och sista tredjedelen är filmens bästa. Mittdelen är dock lite för utdragen och känns ibland alldeles för mycket som utfyllnad med drömsekvenserna som inte leder någonvart. För när filmen känns fokuserad på att berätta en story under inledningen och mot slutet är detta en fin film om vänskap.


©Arcadia Motion Pictures/Lokiz Films/Neon

Animeringen är kanske inte den vackraste eller mest magiska man sett, men det funkar bra så som det är. Man håller det relativt simpelt och krånglar inte till det för mycket. Ganska bra detaljrikedom och en del genomtänkta saker får man ta del av. Vi har inga människor utan istället har djuren ersatt människorna och robotarna har ersatt husdjuren. Inget fel på idén och temat med vänskap och ensamhet blir oftast fint. Synd bara att storyn inte riktigt fanns där för en långfilm då runt en timme i mitten är svagare än resten av filmen. Helheten är alltså något ojämn vilket blir extra kännbart när det inte finns någon dialog att luta sig tillbaka mot.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar