måndag 5 februari 2024

Pupille / In Safe Hands



Titel: Pupille / In Safe Hands / I trygga händer
Genre: Drama
Land: Frankrike/Belgien
År: 2018
Regi: Jeanne Herry
I rollerna: Élodie Bouchez, Sandrine Kiberlain, Gilles Lellouche, Miou-Miou

Handling: Ofrivilligt barnlösa Alice har kämpat i tio år för att bli mamma. När lille Theo föds finns det äntligen en chans för Alice att adoptera honom och bygga ett liv tillsammans. Men byråkratins vägar är långa och snåriga.

Omdöme: Efter att ha sett och gillat dramat All Your Faces (2023) av Jeanne Herry, var det med viss nyfikenhet ytterligare ett franskt drama av regissören togs an. Ett par av skådespelarna ses i båda filmerna och i båda fallen handlar det om ämnen som man kanske inte hör så mycket om. Eller rättare sagt, vad som sker bakom kulisserna.


©Trésor Films/Chi-Fou-Mi Productions

Alice (Élodie Bouchez) har försökt bli gravid utan framgång och längtar efter ett barn. Nu är hon i 40-års åldern och har i flera år väntat på att få adoptera. En dag föder en 21-åring en pojke som får namnet Théo. Hon varken vill eller kan behålla barnet och en adoptionsprocess inleds. De sociala tjänsterna kopplas in och Karine (Sandrine Kiberlain) ska se till att pojken tas om hand av fosterföräldrar fram till att adoptionen går igenom.


©Trésor Films/Chi-Fou-Mi Productions

Karine vänder sig till fosterföräldern Jean (Gilles Lellouche) som hon känner väl sedan tidigare och är övertygad om att han är rätt person för uppdraget. Han är dock inte säker på om han vill fortsätta som fosterförälder efter att ha haft strul med två bröder. Men när han får reda på att det handlar om ett spädbarn får han svårt att säga nej.


©Trésor Films/Chi-Fou-Mi Productions

En historia som synar tre faser som är viktiga under en adoption. Den potentiella framtida föräldern, adoptionsbyrån som väljer ut kandidaterna och har kontakt med sjukhus och fosterföräldrarna, plus fosterföräldrarna som tar hand om barnet under de månader som processen är igång. Det är inte lätt för någon part men om allt klaffar kommer det att säkra framtiden för barnet och ge lycka till flera människors liv.


©Trésor Films/Chi-Fou-Mi Productions

Lite intressant att se arbetet bakom en adoption och hur det påverkar individerna som går igenom en rad olika känslor. Med tanke på det borde filmen få en att känna mer. Visst är det lite känslosamt att följa spädbarnet från födseln och se hur arbetet går till runt omkring i de olika leden. Det blir dock mer att man blir en åskådare än att verkligen komma nära inpå vilket hade skapat mer känslor.


©Trésor Films/Chi-Fou-Mi Productions

All Your Faces (2023) av regissören lyckades bättre överlag med att skapa känslor och och få en mer engagerad i storyn. Nu blir det givetvis emotionellt för de inblandade karaktärerna här då hela processen påverkar deras liv och den lille pojken berör dem starkt. Det blir också en fin avslutning på det hela där man känner att det kommer ordna sig, något som passar en sån här film bra. Hade bara velat känna lite mer under filmens gång för att den skulle gå hem mer än vad den gör.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar