lördag 24 februari 2024

Heavenly Forest



Titel: Tada, kimi o aishiteru / Heavenly Forest
Genre: Drama/Romantik
Land: Japan
År: 2006
Regi: Takehiko Shinjo
I rollerna: Hiroshi Tamaki, Aoi Miyazaki, Meisa Kuroki, Keisuke Koide

Handling: Triangeldrama mellan hobbyfotografen Makoto, Myuki som drömmer om att gifta sig och universitetets udda och något barnsliga tjej, Shizuru. När slutet av universitetsperioden närmar sig går det inte riktigt som någon av dem hade väntat sig...

Omdöme: Makoto (Hiroshi Tamaki) går på universitetet där han studerar engelska. Vid sidan är hans stora hobby fotografering vilket han ägnar stora delar av sin lediga tid åt, speciellt i en närliggande skog som är avspärrad för allmänheten. Makoto är något blyg och håller sig gärna för sig själv, men när Shizuru (Aoi Miyazaki) börjar på universitetet kommer de båda varandra nära.


©Studio Swan

Shizuru visar sig inte vara som andra. Hon har sin stil som ses som udda och hon är mer som en flicka än en kvinna. Makoto känner sig bra med henne och hon med honom. En fin vänskap växer fram där han lär henne om fotografi och de spenderar ofta tid i skogen där de är ensamma. Samtidigt är Makoto kär i Myuki (Meisa Kuroki), den söta tjejen som får honom att smälta varje gång han ser henne. Frågan är vad det gör med hans vänskap med Shizuru som är hemligt förälskad i honom...


©Studio Swan

Det är något oskyldigt över filmen som uppskattas. Det må nästan bli som en sagoberättelse men i det här fallet funkar det. Det hjälper också att vi har karaktärer som är lätta att tycka om och med smått magiska miljöer som man sveps in i. Ibland finner man filmer som är bra för själen och detta är en sådan film. Lite samma effekt som när man känner solstrålarna välbehövligt värma en.


©Studio Swan

En film med gott om fina ögonblick som avlöser varandra. En snäll film skulle man kunna kategorisera den som. Men det betyder inte att allt är tillrättalagt och sockersött. Det finns nämligen sorgliga inslag som på sina håll gör att det blir ganska emotionellt. Svårt att säga om det verkligen är det bästa för filmens skull eller om den hade funkat ännu bättre om allt hade fortsatt som en sagoberättelse. Det har sina för- och nackdelar men så som historien är nu skapas gott om känslor.


©Studio Swan

Filmen, som bygger på en bok, är en långfilmsdebut av regissören Takehiko Shinjo som lyckats fånga en hel del vackra ögonblick filmen igenom. Inte minst är det fina bilder vi får ta del av när våra två huvudpersoner är ute och fotografer tillsammans. Men det är mer än bara en vacker yta som presenteras.


©Studio Swan

När det blir sorgligare längre in lyckas filmen balansera upp det och göra något vackert av det hela. Visst blir det lite av en snyfthistoria inbakat i det hela, något asiatiska filmer ibland har en tendens att ta för långt. Många gånger kan en sån här film förlora en längs vägen när den går till överdrift. Så känns det inte här. Man känner att det funkar så här då man får ihop helheten och där det finns ett syfte med det hela.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar