onsdag 28 februari 2024

Next



Titel: Next
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2007
Regi: Lee Tamahori
I rollerna: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel, Thomas Kretschmann, Peter Falk

Handling: Cris Johnson har en hemlighet som plågar honom: han kan se några minuter in i framtiden. Under hela sin uppväxt tvingades han att genomgå olika medicinska undersökningar. För att slippa undan fler experiment lever han nu ett undanskymt liv som magiker i Las Vegas. Men när en terroristgrupp hotar att detonera kärnvapen i Los Angeles blir han uppsökt av FBI-agenten Callie Ferris, som ber om hjälp för att undvika katastrofen.

Omdöme: Har lite blandade erfarenheter med regissören Lee Tamahori. Hans två tidiga filmer Once Were Warriors (1994) och Mulholland Falls (1996) uppskattades medan Along Came a Spider (2001) och Die Another Day (2002) var klart mycket sämre. Intressant nog hade de båda svagare filmerna ett gemensamt problem och det var undermåliga dataeffekter. Även denna film är på sina håll effektbaserad så frågan var hur den skulle stå sig.


©Paramount Pictures

Cris Johnson (Nicolas Cage) går under artistnamnet Frank Cadillac när han uppträder som magiker i Las Vegas. I själva verket kombinerar han magiska tricks med en förmåga att kunna se två minuter in i framtiden när det handlar om honom själv. Detta kommer till användning men det är även något han försöker dölja för allmänheten då han vill leva ett så anonymt liv som möjligt, vid sidan om uppträdandena vill säga.


©Paramount Pictures

FBI har blivit varse om hans förmåga att se in i framtiden och FBI-agenten Callie Ferris (Julianne Moore) har sänts för att försöka rekrytera honom. Detta då de behöver hans hjälp eftersom terrorister hotar att detonera ett kärnvapen någonstans i Kalifornien och miljontals liv står på spel. Cris är dock allt annat än samarbetsvillig och försöker hålla sig undan så gott det går.


©Paramount Pictures

På senare tid har Cris haft drömmar eller visioner om en kvinna som han kommer träffa på ett fik vid en exakt tidpunkt. Då han inte vet vilken dag, sitter han och väntar samma tid varje dag. Med FBI efter sig lyckas han en dag träffa kvinnan som visar sig vara Liz Cooper (Jessica Biel). Om det bara är ödet eller något annat som fört dem samman är oklart, men med henne förstärks hans förmåga än mer.


©Paramount Pictures

Filmen bygger på en korthistoria av Philip K. Dick och grundpremissen är inte så tokig. När man dessutom har Nicolas Cage i huvudrollen blir det givetvis lite kul och man kan inte ta det hela på alltför stort allvar, mycket tack vare Cage. Att se honom springa runt med sin sköna frisyr och inte alltid vara helt seriös är faktiskt lite småkomiskt. Det är ingen komedi men man har svårt att hålla sig för skratt när man ser honom och en del saker som hans karaktär har för sig.


©Paramount Pictures

Det blir egentligen som bäst när Nicolas Cage och Jessica Biel förs samman samtidigt som de har FBI efter sig. Bildsköna Grand Canyon i bakgrunden gör också sitt. Däremot har filmen lite av ett problem med terroristerna vilket blir något av filmens akilleshäl. De känns alldeles för bleka och man får inget vidare grepp om dem. Hade funkat bättre om man lagt ner mer tid på att bygga upp karaktärerna och haft någon bra skådespelare bland dem eller skippat dem helt och hållet och bara haft kärnvapenhotet i bakgrunden. Detta lär ha varit så som manuset till en början var tänkt innan man valde att ge terroristerna större utrymme, vilket alltså visar sig vara en miss.


©Paramount Pictures

Effekterna är som väntat mestadels inget vidare, något man tyvärr kommit att förvänta sig med effektbaserade Lee Tamahori-regisserade filmer. Tack och lov går det inte till överdrift även om filmen tappar längs vägen. Dock håller den intresset uppe tillräckligt mycket, främst tack vare scenerna med Nicolas Cage och Jessica Biel där förmågan han besitter används till att fånga hennes hjärta, något som får mig att tänka lite på Groundhog Day (1993). Ok tidsfördriv men det blir inte bättre än väntat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar