söndag 25 februari 2024

Bustin' Loose



Titel: Bustin' Loose / Rapp i käften
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1981
Regi: Oz Scott & Michael Schultz
I rollerna: Richard Pryor, Cicely Tyson, Robert Christian, George Coe

Handling: En snabbtalande f.d. fånge, Joe, kör motvilligt runt en buss med ett gäng bråkiga barn och deras fröken.

Omdöme: Tidig 80-talare med komikern Richard Pryor, inte bara i huvudrollen utan även bakom storyn och produktionen. Filmen spelades in i slutet av 1979 men samlade sedan damm fram till att Stir Crazy (1980) blev en succé. Man tog sedan in en annan regissör och spelade in fler scener som skulle ge filmen lite mer humor och tempo för att sedan släppa filmen under 1981. Den kom att bli relativt framgångsrik när den gick upp på bio, till stor del tack vare Richard Pryors popularitet.


©Universal Pictures

Joe Braxton (Richard Pryor) är en kriminell man som bryter sin villkorliga dom då han försöker lura till sig en stor mängd TV-apparater från en elektronikkedja. Istället för att skicka honom i fängelse får han en tioårig villkorlig dom och sätts i händerna på sin övervakare Donald Kinsey (Robert Christian).


©Universal Pictures

Donalds flickvän Vivian Perry (Cicely Tyson) visar sig vara i stort behov av hjälp med att köra åtta behövande barn från Philadelphia till andra sidan av landet. Någon som kan fixa en gammal skolbuss och köra dem tvärs över landet. Denna någon blir Joe som inte har något val när hans övervakare utnyttjar honom. Joe har 15 dagar på sig att köra dit och sedan återvända till Philadelphia.


©Universal Pictures

Roligheterna avlöser inte direkt varandra i den här filmen. Hade hoppats på något roligt men det blir en lite konstig blandning av barnfilm kombinerat med Richard Pryors svordomar. Det är väl i princip det enda som är lite halvroligt ibland när han använder fula ord runt barnen och är bedrövad över sin situation. Tyvärr känns filmen mestadels trött och förutom några enstaka fall där man ler en stund kan man inte annat än bli besviken.


©Universal Pictures

Kombinationen med den rappkäftade Joe Braxton och den desto mer pryda Vivian Perry blir något filmen borde gjort ett bättre jobb med. Det finns liksom där men det klickar inte som önskat. Filmen har på sina håll liknats vid The African Queen (1951) på grund av denna kombination. Något ligger helt klart i det, bara att den ena är en klassiker medan denna absolut inte behöver ses såvida man inte är ett stort fan av Richard Pryor.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar