lördag 17 februari 2024

Double Blind



Titel: Double Blind
Genre: Thriller/Skräck
Land: Irland
År: 2023
Regi: Ian Hunt-Duffy
I rollerna: Millie Brady, Akshay Kumar, Brenock O'Connor, Diarmuid Noyes

Handling: Efter att en experimentell läkemedelsstudie gått snett möter testpersonerna en skrämmande bieffekt: om du somnar dör du. Instängda i en isolerad anläggning uppstår panik när de försöker fly och på något sätt hålla sig vakna.

Omdöme: Claire (Millie Brady) är en av sju personer som valts ut att vara med i en experimentell läkemedelsstudie. Det hela ska ta fem dygn och sker i en underjordisk anläggning. Testpersonerna måste hålla sig på anläggningen under de fem dygnen. Dr. Burke (Pollyanna McIntosh) är ansvarig på plats och övervakar de sju. Men även hon och hennes kollegor är ovetandes om vad det är för läkemedel som testas. Detta kallas för ett "double blind" test.


©FailSafe Films

De flesta av de övriga är veteraner som testpersoner men samtliga är relativt unga och har behov av snabba pengar. Claire, som har en del att tänka på med sin mor, är den som håller sig för sig själv så gott det går. Men det blir stört omöjligt då en av de andra tjejerna i gruppen konstant söker sig till henne för en pratstund.


©FailSafe Films

Vad ingen av dem kan ana är att läkemedlet kommer visa sig ha en oväntad bieffekt. De kommer inte kunna få mycket sömn, något som kommer ta experimentet i en annan riktning. De tvingas nu hålla sig vakna resten av tiden och om de lyckas kommer läkemedelsbolaget belöna dem med klart mycket mer pengar än vad de först blev lovade. Men det hela har sitt pris, något Claire tidigt misstänker även om hon inte vet vad.


©FailSafe Films

Tycker det är kul med sådana här okända mindre filmer som man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig av. När det dessutom handlar om något slags experiment öppnar det upp möjligheterna till vad som är möjligt. Så länge det inte flippar ur och känns som en drogodyssé så kan det bli spännande och stämningsfullt. Till stor del blir det så här då filmen aldrig förlorar greppet.


©FailSafe Films

Tänker lite på kanadensiska filmen Come True (2020) som är en lite liknande film där en tjej går med på att delta i en sömnstudie vilket leder till skrämmande resultat. Här är det istället en irländsk produktion och huvudpersonen tillsammans med de övriga är alltså med i en läkemedelsstudie som går snett. Oftast stämningsfullt tack vare musiken och fotot vilket ger en lite krypande obehaglig känsla av att något inte står rätt till, precis som man vill ha det med andra ord.


©FailSafe Films

När man kommit en tredjedel in i filmen befarar man att filmen kanske bränt sitt krut och att det kommer gå utför. Ett tag blir det lite så då man kanske fyller ut tiden lite grann, men det hela tar sig snart och blir en kamp mot klockan och för deras överlevnad. Vad som egentligen saknas är ett klockrent slut, ett sånt där slut som höjer och gör att man blir överraskad. Det är sådant som skiljer en film från att vara minnesvärd och en snackis och en film som håller intresset uppe filmen igenom utan att gå ut på topp. Med det sagt gör filmen det överlag bra och lämnar en inte besviken.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar