tisdag 13 februari 2024

Wayne's World



Titel: Wayne's World
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1992
Regi: Penelope Spheeris
I rollerna: Mike Myers, Dana Carvey, Rob Lowe, Tia Carrere, Brian Doyle-Murray, Lara Flynn Boyle, Ed O'Neill, Robert Patrick

Handling: Wayne och Garth är bästa vänner. Det viktigaste i deras liv är party, brudar, hårdrock och deras egen TV-show "Wayne's World" som de sänder direkt från Waynes källare.

Omdöme: Denna av många omtyckta kultfilm hade inte setts på år och dar. Det är en "Saturday Night Live"-kreation som blev till film och följer de två bästa vännerna Wayne (Mike Myers) och Garth (Dana Carvey) i en Chicago-förort. De är halvkända för sitt TV-program "Wayne's World" som de sänder från Waynes källare och när TV-producenten Benjamin (Rob Lowe) får nys om dem, ser han en chans att ge dem ett avtal så att de kan visas på riktig TV över hela Chicago.


©Paramount Pictures

Wayne och Garth bryr sig inte så mycket om pengar utan de vill helst av allt glida runt och bara ha kul, snacka om brudar och digga rock n' roll. Och det blir i princip vad det hela går ut på. De hänger ofta på sitt favoritställe "Stan Mikita's Donuts" och går på diverse nattklubbar för att lyssna på hårdrock och umgås med likasinnade.


©Paramount Pictures

En kväll får Wayne syn på sångerskan Cassandra (Tia Carrere) som är ansiktet utåt i ett rockband. Wayne faller genast för denna skönhet och tänker göra henne till sin. Men han får konkurrens i form av Benjamin som har allt Wayne inte har - utseendet, pengarna, makten. Fast kanske kan Wayne använda sin naturliga charm och kärlek för rock n' roll för att vinna hennes hjärta.


©Paramount Pictures

Man känner att filmen är ihopsatt med en rad sketcher då skämten avlöser varandra. Det är inte direkt roligt får man säga men ändå relativt harmlöst och oskyldigt till den grad att man inte kan ogilla de båda vännerna alltför mycket. De är helt enkelt passionerade rockare. De är på gränsen att vara som vännerna i Dumb and Dumber (1994), fast inte lika korkade. Även lite som vännerna i Bill & Ted's Excellent Adventure (1989).


©Paramount Pictures

Har lite svårt att förstå hur filmen kunde bli så omåttligt populär när den kom, men uppenbarligen föll den många i smaken med den simpla humorn och okomplicerade handlingen. Två vänner som glider igenom olika situationer, är lite småkorkade men ändå småsköna. Kan inte påstå att de eller filmen går hem till den grad att filmen uppskattas men det är inte heller jobbigt att ta sig igenom filmen. En del scener funkar också bra även om det överlag inte blir mer än knappt godkänt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar