onsdag 21 februari 2024

Death Ship



Titel: Death Ship / Spökskeppet
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: Kanada/Storbritannien
År: 1980
Regi: Alvin Rakoff
I rollerna: George Kennedy, Richard Crenna, Sally Ann Howes, Nick Mancuso, Saul Rubinek

Handling: Kapten Ashland för befälet över en stor lyxkryssare. Ashland kommer att ersättas på nästa kryssning av kapten Marshall, som befinner sig ombord med hustru och två barn. Ute till havs närmar sig ett spökskepp...

Omdöme: En lyxkryssare har snart nått sin slutdestination och kapten Ashland (George Kennedy) ska lämna över befälet till blivande kaptenen Marshall (Richard Crenna). Ashland är grinig för att han förlorar befälet och är inte särskilt pigg på att umgås med passagerarna under avskedsmiddagen ombord.


©AVCO Embassy Pictures

Vad kapten Ashland och de övriga inte kan ana är att de är på kollisionskurs med ett mystiskt fartyg som från ingenstans dyker upp på deras radar. Det visar sig vara ett övergivet gammalt tyskt fartyg från andra världskriget som rammar lyxkryssaren. Endast ett fåtal överlever och lyckas ta sig i säkerhet - ombord dödsskeppet som rammat dem.


©AVCO Embassy Pictures

I vad som numera anses vara en kultfilm har gamla godingar som George Kennedy och Richard Crenna sålt sig till djävulen. Så känns det åtminstone när man tar sig igenom denna undermåliga skräckfilm. Den inleder dock mer som The Poseidon Adventure (1972) och det lutar åt att man kan få en gammal hederlig katastroffilm på köpet. Det var något som inte bara var populärt runt den här tiden, George Kennedy hade även varit med i ett par av dem.


©AVCO Embassy Pictures

Efter att de överlevande tagit sig ombord dödsskeppet sker en del konstigheter och även om de tidigt förstår att de har att göra med ett gammalt tyskt fartyg, vet de inte vilka mörka hemligheter som döljer sig ombord. Fartyget börjar "tala" med Ashland på tyska och får honom att bli besatt av tanken att ha befälet medan de övriga hamnar i livsfara, en efter en.


©AVCO Embassy Pictures

Det är alldeles för sunkigt för att bli något bra av det hela. Allt håller en undermålig nivå om man ska vara ärlig. En kanadensisk-brittisk samproduktion som klarar sig från ett totalt bottenbetyg tack vare George Kennedys och Richard Crennas medverkan plus någon scen som funkar. Tänker inte minst på den blodiga duschscenen som är lite creepy och en del annat som mer känns smått obehagligt än något annat.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 4.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar