måndag 26 februari 2024

Impostor



Titel: Impostor / Enemy of the Earth
Genre: Sci-Fi/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2001
Regi: Gary Fleder
I rollerna: Gary Sinise, Madeleine Stowe, Vincent D'Onofrio, Mekhi Phifer

Handling: Året är 2079. Jorden har befunnit sig i våldsamt och skoningslöst krig mot onda rymdvarelser i mer än 10 år. Segern närmar sig och det finns hopp om jordens överlevnad när vetenskapsmannen Spencer Olham uppfinner ett totaldestruktivt vapen mot de främmande makterna. Men allt är inte som det verkar. Plötsligt anklagas Olham för att vara spion åt rymdvarelserna och en iskall människojakt startar. Olham måste nu bevisa sin riktiga identitet, inte bara för säkerhetspolisen, utan också för sig själv.

Omdöme: Bygger på en korthistoria av Philip K. Dick vars verk filmatiserats med filmer som Blade Runner (1982), Total Recall (1990) och Minority Report (2002). Även om denna inte är lika känd eller bra som nämnda filmer, visar det sig vara en film lite i den stilen. Så om man gillar den typen av sci-fi filmer kan denna vara värd en titt.


©Dimension Films

Det hela utspelar sig år 2079 och följer vetenskapsmannen Spencer Olham (Gary Sinise) och hans fru Dr. Maya Olham (Madeleine Stowe). Medan Maya jobbar på veteransjukhuset är Spencer ledande i utvecklingen av ett topphemligt vapen som kan användas mot en fientlig utomjordisk civilisation. Detta då Jorden attackerats gång på gång under de sista 40 åren med ödeläggande missiler.


©Dimension Films

En dag arresteras Spencer av major Hathaway (Vincent D'Onofrio) som jobbar för säkerhetspolisen. De har kommit över information som gör gällande att Spencer misstänks vara en s.k. replikant. Detta då de misstänker att utomjordingarna skickat en replikant av Spencer som har i uppdrag att komma nära rikets förbundskansler och eliminera henne med en bomb.


©Dimension Films

Inte så tokigt får sägas och lite överraskande går man tidigt rakt på sak. Spencer pekas ut som farlig för rikets säkerhet, men är han verkligen en replikant eller har ett fel begåtts och han i själva verket är en oskyldigt utpekad man? Lite som en blandning mellan Blade Runner (1982) möter The Fugitive (1993) där Gary Sinise är den jagade mannen som måste bevisa sin oskuld samtidigt som han kan vara en replikant. Jagad av Vincent D'Onofrio som inte tänker ge sig förrän han fått sin man... eller replikant.


©Dimension Films

Det är en fartfylld film i regi av Gary Fleder som bl.a. hade gjort sevärda thrillern Kiss the Girls (1997). Dock är det ibland nästan lite för högt tempo med snabba klipp som gör att man inte riktigt får hämta andan och bygga upp storyn och karaktärerna. Förmodligen har det att göra med att filmen från början lär ha varit tänkt som en sci-fi film uppdelad i tre delar med tre olika historier. Man expanderade sedan runt 40 minuter till 90 minuter som man får nu. Det är nog förklaringen till varför filmen går rakt på tidigt och har ett högt tempo under inte minst den första tredjedelen.


©Dimension Films

Filmen kom att bli en flopp när den gick upp på bio och även om den inte kan mäta sig med bättre och mer välgjorda sci-fi filmer som kom runt den här tiden så är den inte så tokig. Visst är effekterna med de flygande farkosterna lite B som i en TV-serie, men det blir inte så mycket av den varan. Istället blir det mest att följa Spencer Olhams jakt på sanningen och flykt undan blodhunden Hathaway.


©Dimension Films

Vad som till slut gör att det hela funkar någorlunda väl är slutet som har en bra twist på det hela. Man känner att filmen kunde blivit ännu bättre om den från början utvecklats med rätt fokus som en långfilm. För trots sina svagheter är den inte så tokig och går att se utan problem. Har sett desto sämre försök i genren genom åren. Den här är värd en titt och även om man känner att den kunde varit bättre är den nog bättre än sitt rykte.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar