onsdag 7 februari 2024

The One I Love



Titel: The One I Love
Genre: Drama/Romantik/Komedi/Mysterium/Sci-Fi
Land: USA
År: 2014
Regi: Charlie McDowell
I rollerna: Mark Duplass, Elisabeth Moss, Ted Danson

Handling: Ett par vars äktenskap håller på att falla samman, flyr iväg över en helg i jakten på sina bättre jag, bara för att upptäcka ett ovanligt dilemma som väntar dem.

Omdöme: Ethan (Mark Duplass) och Sophie (Elisabeth Moss) har sökt terapi för sitt sviktande äktenskap. De har uppenbarligen nått en punkt då deras kommunikation inte är tillräcklig och saker och ting måste förändras. Efter att terapeuten (Ted Danson) lyssnat och haft terapisamtal med dem, ger han dem ett förslag som han tror kan vara precis vad de behöver. Han rekommenderar dem att åka iväg över en helg till en avlägsen herrgård, något han säger har hjälpt många par som åkt dit och kommit tillbaka lyckliga.


©RADiUS-TWC/Duplass Brothers Productions

Väl på plats gör sig paret hemmastadda på herrgården med stor tomt. De umgås, har middag och utforskar tomten. Där upptäcker de den tillhörande gäststugan som de väljer att spendera natten i. Dagen efter inser de att vad de gått igenom är smått oförklarligt och bisarrt. Tillsammans försöker de förstå vad det är som hänt och händer, något som får dem att utreda mysteriet under helgen de spenderar där.


©RADiUS-TWC/Duplass Brothers Productions

Det får sägas att när denna film tidigare varit på radarn var uppfattningen att det skulle vara ett ordinärt relationsdrama. Det kan vara trevligt att titta på ibland men här visade det sig finnas en välkommen sci-fi twist på det hela. De nämner det själva ganska tidigt att de känner sig som om de hamnat i The Twilight Zone då en rad oförklarliga händelser gör att de känner sig minst sagt förbryllade.


©RADiUS-TWC/Duplass Brothers Productions

Man brukar ibland hitta filmer som gör mycket med lite och det kan man säga om den här filmen. Med en minimal budget på endast runt $100.000 har man maximerat vad man får ut av filmen. Filmens regissör Charlie McDowell är kul nog son till gamla skådespelarna Mary Steenburgen och Malcolm McDowell och vars styvfar Ted Danson (gift med Steenburgen) alltså är med på ett hörn i rollen som terapeuten.


©RADiUS-TWC/Duplass Brothers Productions

När röken lagt sig är det inte en film som serverat alla svar. Ibland kan man känna att en film undviker detta och liksom lurar en på konfekten. Men så känns det inte här. Det funkar att inte förklara allt och istället låta en spekulera och diskutera på egen hand. Det är trots allt så att man inte behöver få allt besvarat och istället låta mystiken ligga kvar. En kul idé som påminner en del om filmer som har att göra med tidsresor. Så om man gillar den typen av historier och filmer är denna värd en titt.

3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar