torsdag 29 februari 2024

The Palace



Titel: The Palace
Genre: Komedi/Drama
Land: Italien/Schweiz/Polen/Frankrike
År: 2023
Regi: Roman Polanski
I rollerna: Oliver Masucci, Mickey Rourke, John Cleese, Joaquim de Almeida

Handling: Ett antal gästers och arbetares liv på ett lyxhotell i Schweiz korsar varandra under nyårsafton 1999.

Omdöme: Det är dags att fira nyår på ett lyxhotell i schweiziska alperna. Inte bara att det är nyårsfirande, det är ett nytt millennium som ska välkomnas då det är nyårsafton år 1999. Hotellpersonalen förbereder det sista och hotellmanagern Hansueli Kopf (Oliver Masucci) måste se till att hotellgästerna är glada och får den service de kräver.


©Rai Cinema/01 Distribution

Hotellgästerna består av av en rad lyxlirare. Det är flera udda karaktärer som samlats, många av dem rika, övervintrade och plastikopererade i kombination med ett par nyrika ryssar som grisar och har sig. En av de plastikopererade lyxlirarna är Bill Crush (Mickey Rourke) som försöker ro i hamn en skum affär innan millenniumskiftet. En annan är den excentriske och stenrike gubben Arthur William Dallas III (John Cleese) som firar sin bröllopsdag med sin unga fru.


©Rai Cinema/01 Distribution

En satirisk film med gott om svart humor som synar de rikas eskapader under timmarna som leder fram till nyårsfirandet. Roman Polanski har regisserat och det kan nog per automatik dela folk. När det dessutom handlar om svart humor så är det högst personligt om det uppskattas eller inte. För egen del går det oftast hem. Det hålls på en nivå där det inte går överstyr och där det inte känns så krystat och korrekt som det många gånger kan vara i sådana här filmer.


©Rai Cinema/01 Distribution

På sätt och vis går tankarna till The Grand Budapest Hotel (2014) även om likheterna mest stannar vid att båda filmerna utspelar sig på ett hotell och följer gästerna och personalen. Den filmen är mer quirky än rolig vilket denna i mitt tycke gör ett bättre jobb med. Nu ska de båda filmerna inte jämföras men det är väl det första jag skulle nämna som skillnad, plus att denna mer visar hur det faktiskt ser ut och inte en fantasivärld som det smått blir i nämnda film.


©Rai Cinema/01 Distribution

Favoriterna i filmen är Mickey Rourke som Bill Crush som bjuder på sig själv och inte ser klok ut samt Oliver Masucci som hotellmanagern som måste ta itu med allt möjligt. Men det kommer och går en rad udda och extravaganta individer som gör det till en rolig filmupplevelse. Tänker inte minst på den ryske ambassadörens fru som inte säger ett ord men som minst sagt utmärker sig på annat sätt under den korta tiden hon är med.


©Rai Cinema/01 Distribution

Filmen har en story som funkar och är lite mer genomtänkt än vad det kanske kan verka på ytan. För på ytan kan det kännas som en film om ett gäng plastikopererade patetiska föredettingar. Men just att det utspelar sig runt millenniumskiftet gör att man får med en del smarta referenser. Och det känns som filmen gestaltar dessa karaktärer på ett oftast slående sätt. Det hjälper även att man kan skratta gott åt dem och deras divafasoner. Det är givetvis en smaksak men filmen är definitivt bättre än dess svaga kritik. En film som får en att skratta gott växer inte på träd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar