lördag 10 februari 2024

Ghost Ship



Titel: Ghost Ship
Genre: Mysterium/Thriller/Äventyr/Skräck
Land: USA/Australien
År: 2002
Regi: Steve Beck
I rollerna: Gabriel Byrne, Julianna Margulies, Desmond Harrington, Karl Urban

Handling: Besättningen ombord på en bärgningsbåt upptäcker resterna av ett stort passagerarfartyg, som förliste för 40 år sedan. När besättningen från bärgningsbåten väl lyckas ta sig ombord på det sjunkande fartyget, konfronteras man med dess kusliga förflutna och tvingas kämpa för sina liv.

Omdöme: Ett passagerarfartyg som spårlöst försvann år 1962 efter att oförklarliga händelser ägt rum ombord, upptäcks 40 år senare på internationellt vatten utanför USA:s kust. Piloten Jack Ferriman (Desmond Harrington) har nämligen skådat fartyget när han flugit sitt plan och inte fått någon kontakt med fartyget som verkar vara övergivet. Han tar kontakt med ett team som jobbar på en bärgningsbåt och erbjuder dem att ta dem till fartyget mot ett par procent av värdet de kommer över från båten.


©Warner Bros.

Murphy (Gabriel Byrne) är kaptenen och ledaren för teamet vars besättning består av totalt sex personer inklusive Murphy. De övriga är Epps (Julianna Margulies), Munder (Karl Urban), Dodge (Ron Eldard), Greer (Isaiah Washington) samt Santos (Alex Dimitriades). De bestämmer sig för att anta uppdraget, ger sig ut på internationellt vatten och hittar där det övergivna fartyget.


©Warner Bros.

När besättningen väl tar sig ombord måste de vara försiktiga då faror kan dölja sig bakom varje hörn. Inte bara att fartyget sett sina bästa dagar utan även för att konstiga och oförklarliga saker sker ombord. De börjar ha syner som de inte riktigt kan vara säkra på om det bara är inbillning eller om det är ett slags spökskepp de hittat. När det dessutom visar sig finnas en värdefull skatt ombord ökar insatserna markant.


©Warner Bros.

På förhand fanns farhågor om att detta kunde bli en effektbaserad spökfilm som skulle balla ur ordentligt. Det hela inleder klart lovande med öppningssekvensen ombord passagerarfartyget som är minnesvärd och sätter tonen. Det rullar sedan på med besättningen på bärgningsbåten som tar sig ombord fartyget där det börjar ske konstigheter.


©Warner Bros.

Under filmens gång känner man att det är två filmer som den har likheter med och inspirerats av. Dels är det Event Horizon (1997) där en besättning tar sig ombord en övergiven rymdfarkost som varit spårlöst försvunnen och där det sker skrämmande saker. Dels är det The Shining (1980) då synerna ombord fartyget helt klart har likheter med vad som sker i Stanley Kubricks klassiker.


©Warner Bros.

När man i efterhand läser lite mer om filmen visar det sig att filmen mycket riktigt var tänkt som The Shining (1980) på ett fartyg. Dock skiljde sig manuset som fick skådespelarna att skriva på och vilja göra filmen från det manus som de sedan fick när filmen började spelas in. Från att ha varit en psykologisk thriller till att bli en spökskräckis, något som tyvärr inte var rätt väg att ta.


©Warner Bros.

Trots att filmen borde hållit sig till att vara en psykologisk thriller, lite så som den inleder, blir det inte så tokigt som befarat. Visst blir det en spökhistoria med en del effekter längre in, men det spårar aldrig ur totalt som det skulle kunna göra och som man sett i den här typen av filmer. Just det faktum att filmen påminner lite om en blandning mellan nämnda The Shining (1980) och Event Horizon (1997) gör att det blir lite småtrevligt trots allt då det är två filmer som uppskattas. P.g.a. detta klarar den nog ändå en svag trea i betyg.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar