torsdag 15 februari 2024

The Iron Claw



Titel: The Iron Claw
Genre: Drama/Sport
Land: USA/Storbritannien
År: 2023
Regi: Sean Durkin
I rollerna: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Lily James, Holt McCallany, Maura Tierney

Handling: Den verklighetsbaserade historien om de oskiljaktiga bröderna Von Erich, som skrev historia i den intensivt konkurrensutsatta världen av professionell brottning i början av 1980-talet.

Omdöme: Den professionella brottaren som går under namnet Fritz Von Erich (Holt McCallany) får aldrig en chans att gå efter mästerskapsbältet. När hans söner växer upp är han dock övertygad om att mästerskapsbältet kommer att hamna i familjen. Han går från att vara brottare till att bli sönernas manager och ägare av den professionella brottningsorganisationen i Texas. Frågan är hur långt han är villig att pressa sina söner för att nå toppen.


©A24

Kevin (Zac Efron) är den äldste av Von Erich bröderna och blir mästare i Texas, något som för honom närmare mästerskapstiteln. David (Harris Dickinson) är brodern han börjar turnera med när de tävlar som tvåmanna-team i ringen. Mike (Stanley Simons) har ett mer musikaliskt intresse som han vill satsa på, men pappa Fritz pushar för att han ska ansluta till sina bröder i ringen. Och så har vi Kerry (Jeremy Allen White) som är en ledande diskuskastare som siktar på sommar-OS men som visar sig ha vad som krävs för att bli en av de bästa inom professionell brottning. Bröderna Von Erich håller ihop i vått och torrt, även om de inte alltid brottar tillsammans.


©A24

Kevin, som träffar och blir ihop med Pam (Lily James), berättar för henne om den beryktade Von Erich-förbannelsen. Ryktet säger att det lär ha att göra med att den äldste Von Erich brodern Jack Jr. dog som liten pojke efter det att pappa Fritz tog sin mors namn Von Erich vars familj hade genomlidit diverse tragedier.


©A24

Denna verklighetsbaserade historia om familjen Von Erich är skriven och regisserad av Sean Durkin som var ett stort fan av bröderna Von Erich när han växte upp då de var den mest framgångsrika brottarfamiljen. Men även tragedin runt familjen Von Erich som gjorde att förbannelsen gjorde skäl för sitt namn. Sean Durkin gjorde för övrigt regidebut med lyckade festivalfilmen Martha Marcy May Marlene (2011).


©A24

Under filmens gång blir det tydligt att Zac Efron verkligen gått in för rollen som Kevin Von Erich. Han ser ut och känns som en professionell brottare. Har fått större respekt för honom efter att ha sett honom här då han visar att han kan ge en prestation som det är Oscarskaliber på. Den andra som sticker ut och sköter sig klart bra är Jeremy Allen White när han kliver in i handlingen som brodern Kerry.


©A24

Eftersom det handlar om professionell brottning går tankarna lite till The Wrestler (2008) med den utmärkta Mickey Rourke. Detta må inte vara en riktigt lika bra film eller ha en lika speciell prestation, men likväl är det en klart bra film om denna brottarfamilj som pressar sig själva till det yttersta. De går igenom en hel del vilket inte minst kommer att testa dem extra mycket under historiens andra halva. En tragedi efter en annan gör att man förstår varför de börjar känna att det kan ligga något bakom ryktet om förbannelsen kring familjen.


©A24

När allt är sagt och gjort har man tagits med på en både gripande och tragisk historia som tack och lov inte blir helt nattsvart. Utan att ha varit insatt i bröderna Von Erichs resa på förhand är det inte så konstigt att de är välkända inom den professionella brottningen, både på och utanför ringen. Även om familjen går igenom flera tragedier kämpar Kevin på för sina bröders och sin familjs skull. En film som känns lite från den gamla skolan och lyckas bra med tidsperioden, inte minst med frisyrerna och musiken.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar