torsdag 1 februari 2024

The Beekeeper



Titel: The Beekeeper
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2024
Regi: David Ayer
I rollerna: Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi, Josh Hutcherson, Jeremy Irons, Minnie Driver

Handling: Adam Clay har dragit sig tillbaka från uppdraget som The Beekeeper - en statligt anställd som bara kallas in när landet är i uppenbar fara. Men när Adam upptäcker en konspiration i maktens absoluta toppskikt beslutar han sig för att återuppta sitt tunga uppdrag.

Omdöme: När förtexterna drar igång ökar förhoppningarna en aning på denna Jason Statham-film. Manus av Kurt Wimmer som en gång i tiden skrev och regisserade sci-fi/action-rökaren Equilibrium (2002) med Christian Bale. Regi av David Ayer som tidigare i sin karriär bl.a. hade gjort sevärda filmer som Harsh Times (2005) med Christian Bale, End of Watch (2012) med Jake Gyllenhaal samt Fury (2014) med Brad Pitt. Dessutom visar det sig att den alltid duktige Jeremy Irons står med i rollistan.


©Miramax

Adam Clay (Jason Statham) håller en låg profil och lever ett stillsamt liv som biodlare på en gård där han får bo i en lada hos Eloise Parker (Phylicia Rashad). Men när hon blir utsatt för en hackerattack av en grupp som lurar åt sig stora summor pengar av äldre människor, går det så långt att Clay hittar Eloise död i sitt hem.


©Miramax

Clay arresteras av dottern Verona "V" Parker (Emmy Raver-Lampman) som visar sig vara FBI-agent och hittar honom i sin mors hem när hon kommer på besök. När det visar sig att Clay inte låg bakom dödsfallet, vänder V all sin energi på att försöka komma åt hackergruppen tillsammans med sin kollega, FBI-agenten Wiley (Bobby Naderi). De har inte mycket lycka med sin utredning, men någon hittar och ger sig på hackergruppen. Denna någon är givetvis Adam Clay.


©Miramax

Adam Clay visar sig vara en enmansarmé som är fast besluten att hitta och eliminera de som orsakat hans väns död. Adam Clay har tidigare haft en topphemlig statlig tjänst kallad för The Beekeeper. En dödsmaskin som kallas in när ingen annan klarar av de svåraste uppdragen. Nu när han fått upp spåret efter Derek Danforth (Josh Hutcherson) och Wallace Westwyld (Jeremy Irons) som är hjärnorna bakom operationen, skyr han inga medel för att komma åt dem och eliminera dem.


©Miramax

På förhand var det smått ofrånkomligt att hoppas på något liknande som Mr. Majestyk (1974) med Charles Bronson. I det fallet en melonodlare som efter att ha ställts mot väggen slår tillbaka med full kraft mot de kriminella som gett sig på honom. I det här fallet en biodlare med Jason Statham som ska ge igen. Tyvärr blir det långt ifrån en lika trevlig resa med den här filmen som med den gamla godingen.


©Miramax

Det finns på tok för mycket som inte funkar med filmen för att man ska kunna uppskatta det som faktiskt funkar och det man velat se mer av. Det hela börjar med de två FBI-agenterna V och Wiley som är otrevliga och oprofessionella rakt igenom, i synnerhet V. Emmy Raver-Lampman som spelar henne känns som en TV-skådis som är felcastad för rollen. Tyvärr får de båda FBI-agenterna ganska stort utrymme och ska väl ge filmen lite humor och kaxighet som inte går hem för fem öre.


©Miramax

Vidare har vi allt som har att göra med hackergruppen där vi får ta del av olika slags callcenters där någon pajas styr och ställer när de ska lura gamlingar på deras besparingar. Detta borde tonats ner och gjorts seriösare. På så vis hade filmen fått mer djup och det hela hade gett filmen en ton som hade gjort att det känts mer på allvar än vad det gör nu. Jeremy Irons hade t.ex. varit ett utmärkt val att spela huvudskurken.


©Miramax

Vad som funkar desto bättre är det mesta när Jason Statham är i farten som Adam Clay/The Beekeeper. Han rensar upp ordentligt och det blir ju lite småkul när han sopar mattan med bovarna. Hård men rättvis och om inte myndigheterna tar hand om problemet gör han det gladeligen själv. Ett par scener blir också lite sköna när han på ett brutalt sätt tar till olika metoder och lämnar en rad lik efter sig som de båda FBI-agenterna hittar likt brödsmulor som leder dem i rätt riktning.


©Miramax

Allt som allt borde filmen uppskattas mer. Det är trots allt hjärnlös actionunderhållning som förväntat. Tyvärr är det för många saker som inte riktigt klickar och stör helheten. Den borde varit seriösare med FBI-agenterna och hackergruppen vilket i sin tur hade gjort att scenerna med Statham hade varit pricken över i:et. Nu blir det runt 25% som funkar och resten är inte tillräckligt bra eller seriöst.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar