tisdag 6 februari 2024

Wil



Titel: Wil
Genre: Drama
Land: Belgien/Holland
År: 2023
Regi: Tim Mielants
I rollerna: Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Dimitrij Schaad, Jan Bijvoet, Jan Decleir

Handling: Två unga poliser slits mellan att samarbeta med den tyska ockupationsmakten eller gå med i motståndsrörelsen i Antwerpen under andra världskriget.

Omdöme: I denna film som bygger på en bok med samma namn av Jeroen Olyslaegers följer vi två unga belgiska poliser i Antwerpen år 1942. Tyskarnas ockupation har gjort att staden står delad i två läger. Dels kollaboratörerna som sympatiserar med tyskarna och dels motståndsrörelsen som försöker motarbeta dem med alla medel. Wil (Stef Aerts) och Lode (Matteo Simoni) försöker göra sitt jobb men hamnar i ett svårt dilemma när tyskarna ger sig på den judiska befolkningen i staden.


©Kinepolis Film Distribution (KFD)/Netflix

En kväll när Wil och Lode ska patrullera Antwerpens gator, möts de av en tysk soldat som har order att gripa några som vägrar att arbeta. I själva verket är det en judisk familj som ska plockas in. I tumultet som uppstår dör den tyske soldaten, något som får tyskarna att vända upp och ner på staden för att försöka ta reda på vad som hänt. Gregor Schnabel (Dimitrij Schaad) är ansvarig för de tyska styrkorna i Antwerpen och skyr inga medel i jakten på sanningen.


©Kinepolis Film Distribution (KFD)/Netflix

Wil, som försöker göra sitt jobb och agera neutralt, dras snart från båda håll. En gammal vän till familjen drar in honom bland kollaboratörerna medan Lodes syster Yvette (Annelore Crollet) drar honom till motståndsrörelsen. Givetvis hjälper attraktionen han känner gentemot Yvette, men det betyder inte att Wil kommer få någon lätt uppgift när det väl kommer till kritan.


©Kinepolis Film Distribution (KFD)/Netflix

En film som med en gång sätter tonen med ett genomtänkt och oftast elegant foto. En del händelser under inledningen gör även att man snabbt kommer in i historien. Man förstår Wils dilemma då det är en sak att snacka och spela hjälte men verkligheten ser oftast annorlunda ut. Med tanke på tyskarnas grymhet ställs många inför liv och död situationer. En av dessa blir Wil som måste välja vilken sida han står på, även om han strävar efter att förbli neutral.


©Kinepolis Film Distribution (KFD)/Netflix

Det är inte någon munter historia som målas upp. För även om folk försöker leva gott och glömma tiden de lever i, går det inte att fly verkligheten. Tyskarnas ockupation håller staden i ett järngrepp och vart de än vänder sig står de öga mot öga med fienden. Wil och Yvette verkar ha funnit varandra, men frågan är hur de ska manövrera sig igenom minfältet. Han som ung polis, hon inom motståndsrörelsen.


©Kinepolis Film Distribution (KFD)/Netflix

Efter den lovande inledningen känns det inte som filmen riktigt lyckas bygga vidare och höja sig. Den rullar på och det fortsätter vara elegant filmat. Det är även ganska mörkt med en tryckt stämning som lagt sig över staden. Men det känns lite som det blir något avslaget, lite som en transportsträcka som leder mot slutet när Wil måste göra ett svårt och avgörande val. Slutet är som ett slag i magen och det är bra att filmen inte viker ner sig. Det är trots allt inte någon Hollywood-film som går efter en standardmall. Trots det engagerar filmen en inte riktigt som önskat, även om den inte alls är tokig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar