onsdag 10 juli 2024

Proof of Life



Titel: Proof of Life
Genre: Drama/Thriller/Action
Land: USA
År: 2000
Regi: Taylor Hackford
I rollerna: Russell Crowe, Meg Ryan, David Morse, David Caruso, Anthony Heald

Handling: En amerikansk ingenjör vid namn Peter Bowman, befinner sig i Tecala, ett land i Anderna, för att på regeringens begäran, i samarbete med ett stort amerikanskt oljebolag, bygga en damm. En dag när han i sin bil är på väg till byggarbetsplatsen, blir han kidnappad av en regeringsfientlig rebellstyrka. När rebellerna får veta vem han är, kräver de en lösensumma på 3 miljoner dollar.

Omdöme: Peter Bowman (David Morse) och hans fru Alice (Meg Ryan) har för tillfället slagit sig ner i Tecala, ett land i Sydamerika beläget i Anderna. Peter jobbar som ingenjör och jobbet har tagit honom till olika delar av världen där han jobbar med att bygga dammar. Alice är hemmafru och börjar tröttna på situationen, inte minst efter att ha gått igenom ett missfall innan de kom till Tecala. Det har gjort att äktenskapet fått sig en törn.


©Warner Bros.

En morgon då Peter är på väg till byggarbetsplatsen blir han och andra bilister plötsligt överrumplade av maskerade och beväpnade rebeller som kidnappar dem. Eftersom Peter är amerikan kommer han visa sig bli värdefull för rebellerna som lever på att kidnappa och tjäna miljontals dollar varje år på lösensummor.


©Warner Bros.

Terry Thorne (Russell Crowe) är en f.d. soldat inom brittiska specialstyrkorna som numera jobbar åt ett säkerhetsföretag baserat i London. De sköter den här typen av kidnappningar och förhandlar med kidnapparna. Terry flygs till Tecala där han möter upp Alice och Peters syster Janis (Pamela Reed) som flyger in från staterna. Förhandlingarna kan börja och det hela börjar med att de måste få bevis på att Peter lever.


©Warner Bros.

Taylor Hackford är en regissör som hållit en ganska jämn nivå på filmerna han gjort. Sällan dåligt, sällan riktigt bra. Blood In, Blood Out (1993) är favoritfilmen och den är klart bra. Här skulle jag vilja säga att stilen påminner en del om Costa-Gavras med en film som Missing (1982). Det är inte lika politiskt men alltså lite den stilen där amerikaner i Sydamerika letar efter någon som försvunnit med militärstyrkor i området.


©Warner Bros.

Det är en film som inte bara följer Alice och Terry när de försöker förhandla och lär känna varandra. Det var liksom upplagt för att de skulle inleda en kärleksaffär och att det då skulle bli en något trevande handling. Istället hoppar filmen en hel del till att följa kidnappade Peters situation och vad han går igenom när han tas till olika ställen i Anderna under tiden som förhandlingarna fortlöper.


©Warner Bros.

Inspelningen ägde rum i Ecuador och det är ett intressant val då platsen är belägen i Anderna. Detta ger filmen en något annorlunda känsla än om det hade varit inspelat i Mexiko eller liknande som man brukar se. Det är helt enkelt en del av filmen som får det att kännas mer äkta då man alltså spelat in på plats. Detta skapade dock en hel del problem med regnoväder, lerskred och annat som gjorde inspelningarna lite mer problematiska än om man valt att spela in på en mindre exotisk plats. Men det ger alltså filmen rätt look vilket är helt rätt val.


©Warner Bros.

Allt som allt är det en hög standard på produktionen och filmen funkar helt ok i princip rakt igenom. Det blir mer actionbetonat mot slutet vilket gör att det övergår från att vara en dramathriller till mer av en actionfilm. Ibland kan det falla platt men här funkar det ganska bra och bryter mönstret så att det inte blir för enformigt och utdraget.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar