onsdag 3 juli 2024

The Adventures of Ford Fairlane



Titel: The Adventures of Ford Fairlane / Ford Fairlaine
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Mysterium
Land: USA
År: 1990
Regi: Renny Harlin
I rollerna: Andrew Dice Clay, Lauren Holly, Ed O'Neill, Wayne Newton, Priscilla Presley, David Patrick Kelly, Robert Englund

Handling: Rock'n'roll-detektiven Ford Fairlane får uppdraget att leta rätt på en groupie och blir därmed indragen i en otrolig härva.

Omdöme: Samma år som Renny Harlin kom med den inte alls tokiga Die Hard 2 (1990) kom han även med denna. En film om Ford Fairlane (Andrew Dice Clay) som jobbar i musikbranschen, nämligen som privatdetektiv. Han är en f.d. aspirerande rockmusiker som glider runt i sin Ford Fairlane och tar sig an diverse uppdrag i musikbranschen. Medan han ger sig ut och är stor i mun, har han sin assistent Jazz (Lauren Holly) som sköter de dagliga rutinerna på kontoret.


©20th Century Fox

Handlingen visar sig vara något av en soppa där Ford Fairlane anlitas att hitta en groupie vid namn Zuzu Petals (Maddie Corman). Hon visar sig vara en blåst tjej som han sedan måste dras med. Samtidigt är musikproducenten Julian Grendel (Wayne Newton) ute efter tre CD-skivor som tre olika personer har i sin ägo. Vad som finns på dessa skivor och hur långt han är redo att gå för att komma över dem blir frågan.


©20th Century Fox

Nja, nej det här var inte alls bra. Tänkte att det kunde vara lite trevligt med tidigt 90-tal, en privatdetektiv som luskar i diverse uppdrag och på det en actionkomedi som underhåller. Men vet inte riktigt vad tanken var med den här filmen då den inte lyckas särskilt bra med mycket.


©20th Century Fox

Redan inledningsvis känns tonen på filmen något konstig. Ford Fairlane agerar berättarröst och har en något udda stil. Han försöker vara rolig men det skär sig då det nästan blir som en blandning mellan en parodi och att försöka vara cool. Dessutom är huvudkaraktären ganska otrevlig och svår att gilla. En kombination av karaktären och skådespelaren.


©20th Century Fox

Bitvis tänker man på The Naked Gun (1988), inte minst det faktum att Priscilla Presley är med i båda. Dessutom Wayne Newton i huvudskurkrollen som man inte direkt kan ta på allvar. Men det här blir långt ifrån lika bra eller roligt som nämnda film. De har egentligen inte så mycket gemensamt med varandra, men ibland känns det som man försökt skapa en sådan typ av humor utan att få till det.


©20th Century Fox

Själva deckarhistorien hade kunnat funka om det hela hade gjort ett bättre jobb med filmens ton, huvudkaraktär och manuset. Det finns egentligen inte mycket som funkar med den här filmen vilket gör att den känns klart mycket längre än den är. Runt 1.40 lång men då handlingen är spretig och aldrig greppar tag i en blir det jobbigt att ta sig igenom filmen under andra halvan. Musiken av Yello är en av ljusglimtarna då den oftast skapar lite stämning, även om den mestadels håller sig i bakgrunden.

2 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.5 alt. 5.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar