söndag 21 juli 2024

Into the Night



Titel: Into the Night / Trassel i natten
Genre: Komedi/Action/Thriller
Land: USA
År: 1985
Regi: John Landis
I rollerna: Jeff Goldblum, Michelle Pfeiffer, David Bowie, Dan Aykroyd, Richard Farnsworth

Handling: Efter att ha upptäckt att hans fru är otrogen mot honom möter en sömnlös flygingenjör av misstag, och försöker hjälpa, en vacker modell på flykt från några extremt farliga människor.

Omdöme: Oh boy! Detta var en film som hade setts en gång i tiden och gillades. Genom åren har dock frågan ställts om den var så bra och trevlig eller om jag kan ha överskattat den på något sätt. När det var läge att se en sommarfilm en kväll kändes det som rätt tillfälle att plocka fram denna igen. Frågan var om den skulle vara så trevlig eller bli mer av en besvikelse.


©Universal Pictures

Ed Okin (Jeff Goldblum) bor i Los Angeles. Han lider av sömnproblem vilket gör att det blir många sömnlösa nätter innan han ger sig av till jobbet som flygingenjör där han har en tendens att vara något av en zombie. Där hemma visar han sig ha äktenskapsproblem då han finner sin fru vara otrogen med en annan man.


©Universal Pictures

En natt när Ed återigen inte kan sova, bestämmer han sig för att ta sig till flygplatsen. Kanske var tanken att flyga till Las Vegas och spendera natten där efter ett råd från arbetskollegan Herb (Dan Aykroyd). Istället sker något oväntat i parkeringsgaraget. En ung kvinna som visar sig heta Diana (Michelle Pfeiffer) ser sig jagad av ett par farliga iranska män. Vettskrämd som hon är hamnar hon i Eds bil. Ed blir hennes räddare i natten och det blir bara början på trasslet hon dragit in honom i.


©Universal Pictures

80-tals känslan är hög och det är lite av en fröjd att följa Jeff Goldblum och Michelle Pfeiffer då de försöker hålla sig undan de galna iranierna samtidigt som Ed försöker få en förklaring på vad det är som sker. Diana tar med honom till diverse vänner och kontakter för att få hjälp. Stackars Ed får sitt livs äventyr, utan att han bett om det.


©Universal Pictures

Något av en crossover mellan en komedi, action och neo-noir som för det mesta faktiskt får till det riktigt fint. En film som kommer upp i tankarna under filmens gång är en gammal favorit som har lite samma ingredienser, nämligen Foul Play (1978). I båda fallen hamnar en ung kvinna i trubbel och blir jagad då hon har något av värde och i båda fallen skyddas hon av en lång karl, här Jeff Goldblum, där Chevy Chase.


©Universal Pictures

En rolig grej filmen igenom är att regissören John Landis tagit hjälp av en rad regissörer som dyker upp i mindre roller. Dessa är bl.a. Paul Mazursky, Roger Vadim, David Cronenberg, Jack Arnold, Jonathan Demme, Richard Franklin, Amy Heckerling, Colin Higgins (som regisserade nämnda Foul Play (1978) för övrigt), Lawrence Kasdan, Don Siegel samt John Landis själv som en av de iranska tuffingarna.


©Universal Pictures

Det är en film som har en hel del på gång och det hade kunnat bli en soppa av det hela med allt som händer, de många karaktärerna som kommer och går plus hoppandet mellan genrer. Men det funkar alltså och gör det till en klart underhållande film. En film som visar sig hålla fint och möjligtvis är en något underskattad 80-talare.

4 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar