torsdag 18 juli 2024

Little Manhattan



Titel: Little Manhattan / Min första kärlek
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 2005
Regi: Mark Levin
I rollerna: Josh Hutcherson, Charlie Ray Rosenberg, Bradley Whitford, Cynthia Nixon

Handling: Gabe är snart 11 år och upplever kärleken för första gången när han träffar 11-åriga Rosemary. Han försöker desperat förstå sig på kärleken men det verkar alltid som om kärleken tar slut precis som den gjorde för Gabes föräldrar.

Omdöme: Första kärleken är något man aldrig glömmer. Detta är historien om New York-pojken Gabe (Josh Hutcherson) som snart fyller 11 år och vars föräldrar Adam (Bradley Whitford) och Leslie (Cynthia Nixon) separerat men fortfarande bor ihop. Det är en något konstig situation, inte minst för Gabe då hans mamma har börjat dejta andra män som kommer hem till dem för att hämta mamman från maken och sonen.


©20th Century Fox

Gabe får annat att tänka på denna sommar. Han har börjat på karate och där blir han sparringpartner med Rosemary (Charlie Ray Rosenberg) som han inte sett sedan tiden på dagis. Hon är duktigare än honom så hon går med på att ha lektioner med Gabe på fritiden. Sakta men säkert känner Gabe en känsla han aldrig känt tidigare i mag- och hjärttrakten. Han blir konfunderad över dessa känslor. Kan det vara kärlek mån tro?


©20th Century Fox

Det är något fint och oskuldsfullt med ung kärlek och när det inte görs på ett för sockersött vis kan det bli lyckat. Paret Mark Levin och Jennifer Flackett skrev och regisserade filmen tillsammans och tar med en del saker de själva var med om när de upplevde sin första kärlek. Känslorna, tankarna, förvirringen, sommarkänslan, topparna och dalarna.


©20th Century Fox

Det blir mysigt att följa Gabe och Rosemary, och oftast funkar humorn, bl.a. när vi får höra Gabes tankar via berättarröst. En simpel liten film som mestadels gör ett bra jobb med att ta med oss till olika platser runt om New York då Gabe ofta har med sig sin sparkcykel som han ibland även tar med Rosemary på.


©20th Century Fox

Med värme och hjärtat på rätt plats blir det här en trevlig romantisk komedi om ungdomskärlek under ett par sommarveckor. Allt är långt ifrån en dans på rosor och visar bra upp tankarna och de svårlästa signalerna på ett fiffigt sätt. Det är svårt att inte charmas av filmen som i sina bästa stunder får till det riktigt fint där runt New York.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar