måndag 1 juli 2024

Hider in the House



Titel: Hider in the House / En främling i huset
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Matthew Patrick
I rollerna: Gary Busey, Mimi Rogers, Michael McKean, Bruce Glover

Handling: En galen man, Tom Sykes, gömmer sig på vinden i ett hus där en familj flyttar in. Efter ett tag börjar han också involvera sig med frun i familjen.

Omdöme: Tom Sykes (Gary Busey) har en svår uppväxt bakom sig där hans fars ständiga psykiska och fysiska terror till slut fick bägaren att rinna över. Han tände eld på huset och båda föräldrarna brann inne. Nu har Tom blivit 33 år och det är dags för honom att försöka leva ett normalt liv på utsidan. Han har nämligen suttit på mentalsjukhus och hans terapisamtal lider mot sitt slut.


©Artisan Entertainment

Tom drömmer om att flytta in i ett hus och skaffa familj. När han får syn på ett stort hus som håller på att renoveras, lyckas han ta sig upp på vinden där han snickrar ihop en vägg. Bakom denna vägg med dold dörr har han sitt utrymme där han kan bo. När sedan familjen som köpt huset flyttar in, börjar hans dröm sakteliga gå i uppfyllelse.


©Artisan Entertainment

Familjen som flyttar in består av Julie (Mimi Rogers), hennes make Phil (Michael McKean) samt deras barn Neil (Kurt Christopher Kinder) och Holly (Candace Hutson). Den lyckliga familjen gör sig snart hemmastadd i huset. Tom, som fattar tycke för Julie och barnen, börjar smida sina planer på att ersätta Phil och bli en del av deras liv.


©Artisan Entertainment

Det här med att en främling bor i någons hem har man sett ett par gånger förr. Tänker t.ex. på The Uninvited Guest (2004) och I See You (2019). Det är ju lite kusligt att tänka sig att någon kan hålla sig gömd och traska runt när man inte är hemma eller när man sover osv. Det finns rapporterade fall där sådant har skett. Chansen att det är en sinnessjuk person som gör något sådant är överhängande, precis som här med Tom.


©Artisan Entertainment

Gary Busey passar bra som Tom Sykes som har sina demoner från det förflutna att kämpa med samtidigt som han utåt sett kan hålla en ganska låg profil och smälta in ett tag. I det långa loppet lyser dock hans labila natur igenom. Och även om han menar väl och målar upp sin fantasivärld i sitt huvud, är vägen dit just en fantasi. En farlig fantasi för de som kommer i hans väg och inte är en del av fantasin.


©Artisan Entertainment

Till en början inleder filmen mer som ett drama där Tom har sina sista terapisamtal samtidigt som han spanar på familjen från vinden efter att de flyttat in i huset. När han börjar bli mer vågad, ger sig ut i huset och även konfronterar familjemedlemmarna ökar thrillerinslagen alltmer. Lite TV-films känsla över fotot och inte den där mysiga filmkänslan är väl filmens svaghet, men överlag funkar den helt ok och är inte så tokig om man inte förväntar sig för mycket.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar