onsdag 24 juli 2024

Tango & Cash



Titel: Tango & Cash
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Andrei Konchalovsky
I rollerna: Sylvester Stallone, Kurt Russell, Teri Hatcher, Jack Palance, Brion James

Handling: Två av Los Angeles absolut bästa poliser, Ray Tango och Gabriel Cash lyckas stoppa en viktig affär som knarkkungen Yves Perret precis skulle avsluta. På grund av det förlorar Perret stora mängder pengar och kräver hämnd. Men Tango och Cash tål inte varandra, trots sina framgångar inom yrket och det sista de vill göra är att samarbeta. Men nu när Perret har någonting stort på gång måste de börja lita på varandra och genomföra uppdraget tillsammans. Även om det innebär livsfara.

Omdöme: Ray Tango (Sylvester Stallone) och Gabriel Cash (Kurt Russell) är två välkända Los Angeles-baserade poliser då de alltid får jobbet gjort. Tango jobbar i Beverly Hills och klär sig i fina kostymer medan Cash jobbar i mer ruffiga kvarter och klär sig i vad han hittar. De känner till varandra men ogillar varandra p.g.a. rivaliteten som uppstått då båda vill vara bäst.


©Warner Bros.

En dag får Tango och Cash tillfälle att samarbeta när de luras till ett lager för att sättas dit för ett mord på en narkotikaspanare. Fällan har gillrats av en man vid namn Yves Perret (Jack Palance) som vill bli av med de båda stjärnpoliserna. Han vet att han inte kan döda dem eftersom hans kriminella organisation då skulle få hela poliskåren efter sig. Istället är tanken att sätta dem i fängelse under tiden han och hans affärspartners kan genomföra en stor vapenaffär.


©Warner Bros.

Tango & Cash är en buddy cop actionkomedi som följer i spåren av Lethal Weapon (1987). Det finns faktiskt flera likheter mellan filmerna när man tänker efter. Direkt när man ser Kurt Russell med hans frisyr tänker man på Mel Gibson i rollen som Martin Riggs. Jargongen mellan Sylvester Stallone och Kurt Russell påminner om den mellan Mel Gibson och Danny Glover. Manuset har delvis skrivits av en av de som skrev nämnda Lethal Weapon (1987) och dessutom kom samma klippare från den filmen in och klippte om filmen innan den släpptes. Och med ett lyckat resultat får man säga.


©Warner Bros.

Filmen hade en turbulent produktion då det gick lite olika åsikter om vilken ton filmen skulle ha och vilken typ av film man skulle göra. Regissören Andrei Konchalovsky försökte göra en mer seriös buddy cop-film medan dess producent ville göra det till en parodi. Stallone lär förutom att ha varit stjärnan även ha tagit på sig rollen som producent, regissör och manusförfattare för att försöka styra upp det hela. Till slut fick Konchalovsky sparken i slutet av produktionen och man tog alltså in en annan klippare för att få ut en produkt som skulle funka. Trots att filmen gick över budget blev det en kassasuccé som spelade in över $120m.


©Warner Bros.

Har alltid varit lite svag för denna actionkomedi. Den har välgjord action och en hel del humor utan att det blir för mycket av det ena eller det andra. Stallone och Russell funkar som radarpar och båda matchar varandra bra, inte minst med den humoristiska biten. Birollerna funkar också bra med Jack Palance som huvudskurk, Brion James som skurk samt Teri Hatcher som hjälpande hand/kärleksintresse.


©Warner Bros.

Andrei Konchalovsky, som tidigare gjorde Runaway Train (1985), har tillsammans med filmteamet skapat en oftast högoktanig actionfilm som definitivt kan matcha en film som Lethal Weapon (1987) som hamnar i samma genre. Något han och filmen har stor hjälp av är den elektroniska musiken av Harold Faltermeyer som gör oerhört mycket för att höja allt ett snäpp. Om man kan sina filmer är det inte svårt att höra att det är samma kompositör som gjorde musiken till inte minst Beverly Hills Cop (1984) och Fletch (1985).


©Warner Bros.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
5 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar