måndag 15 juli 2024

In a Wild Moment



Titel: Un moment d'égarement / In a Wild Moment / One Wild Moment
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: Frankrike
År: 1977
Regi: Claude Berri
I rollerna: Jean-Pierre Marielle, Victor Lanoux, Agnès Soral, Christine Dejoux

Handling: Bästa vännerna Pierre och Jacques tar med sina tonårsdöttrar på strandsemester. Under en strandfest inleder en av papporna en affär med vännens dotter. Hon vill avslöja förhållandet, vilket tvingar honom att välja mellan sanningen eller att bedra sin bästa vän.

Omdöme: Det är sommar och det betyder badsemester i södra Frankrike, Bästa vännerna Pierre (Jean-Pierre Marielle) och Jacques (Victor Lanoux) har med sig sina tonårsdöttrar, Françoise (Agnès Soral) som är Jacques dotter och Martine (Christine Dejoux) som är Pierres.


©Pathé

De fyra spenderar tid i stugan, tar sig till stranden på dagen och ut på stan på kvällen. Pierre är skild och glad att vara fri medan Jacques äktenskap är inne i en svår period vilket gjort att han och frun bestämt sig för att spendera semestern på olika håll, något som tär på Jacques. De oroas även över vad deras döttrar har för sig långt in i natten då det mesta kretsar kring killar.


©Pathé

En kväll när döttrarna går på en fest på stranden, väljer Pierre att ansluta medan Jacques stannar hemma då han fixat ragg. Det blir ett vilt ögonblick för Pierre då Françoise visar sig ha känslor för honom och förför honom på en avlägsen plats på stranden. Deras omöjliga och förbjudna romans sätter nu Pierre i en extremt svår sits då han svikit sin bästa vän och inlett en romans med en tonåring som är ung nog att vara hans dotter, och alltså är hans bästa väns dotter.


©Pathé

En sak man inte kan undgå att notera är att filmen är en tidskapsel över hur samhället såg ut på 70-talet. Tänker inte minst på en sån sak som att en av döttrarna hela tiden går runt topless på stranden framför papporna och alla andra för den delen. Nu känns det mestadels naturligt men ändå inte. Högst tveksamt om man skulle se det i dagens samhälle, och absolut inte i en modern film.


©Pathé

Två remakes har gjorts och båda hade setts tidigare. Dels var det amerikanska Blame It on Rio (1984) som la mer krut på humorn. Dels var det franska One Wild Moment (2015) som var mer allvarlig men även balanserade det med humorn. Man kanske kan tycka att det blir en gång för mycket med att se en tredje version på samma historia, men detta är trots allt originalet vilket var intressant att se. Den skiljer sig även en del från de senare filmerna då den mer är ett drama än något annat och fokuserar på det morala dilemmat.


©Pathé

På ytan gillar jag nog denna minst av de tre. Förvisso kan det ha en del att göra med att den sågs sist och att den då inte har så många överraskningar. Men det har även att göra med ett par andra faktorer. Skådespelarna är en sak. Tycker de fyra funkar klart bra i de båda nyare versionerna. Här är ingen dålig och inte minst Jean-Pierre Marielle är bra, men det känns inte lika klockrent överlag.


©Pathé

En annan sak som inte riktigt finns här är humorn i det hela. Den finns där på sina håll men det blir ett allvarligare drama än väntat efter att ha sett de andra två versionerna. Det är trots allt ett tufft dilemma de fyra hamnar i. Sen kan jag tycka att storyn kunde finslipats på sina håll, speciellt under uppbyggnaden då det tar ett tag att komma in i filmen. Det är dock trots allt originalet och då ingen av de tre filmerna är exakt som de andra är jag glad att ha sett den. Den klarar till slut knappt godkänt då det finns element som uppskattas.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar