torsdag 11 juli 2024

The Bikeriders



Titel: The Bikeriders
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 2023
Regi: Jeff Nichols
I rollerna: Tom Hardy, Austin Butler, Jodie Comer, Michael Shannon

Handling: Inspirerad av boken The Bikeriders och handlar om det ökända MC-gänget The Vandals. Vi får följa klubbens grundare Johnny som försöker navigera ett familjeliv parallellt med sin MC-klubb.

Omdöme: Mellan åren 1965-1973 gjordes en rad intervjuer i anknytning till MC-klubben The Vandals i Chicago. En MC-klubb som grundas av Johnny (Tom Hardy) och är tänkt att vara ett ställe där likasinnade träffas och umgås för att prata om sin passion motorcyklar och köra dem tillsammans.


©Universal Pictures

Johnny är The Vandals ledare och en av hans närmaste män är Benny (Austin Butler). Benny är en våghalsig ung man som blöder för MC-klubben och sina "bröder". Kathy (Jodie Comer) träffar en dag en väninna på The Vandals bar och är till en början starkt emot hela kulturen och dess medlemmar, ända tills hon får syn på "snyggingen" Benny som får hennes hjärta att bulta lite extra.


©Universal Pictures

Filmen blir lite av en kärleksförklaring till uppstarten av en MC-klubb där grundaren menar väl men har svårt att hålla sina medlemmar i styr. Detta blir inte minst svårt när MC-klubben sprider sina vingar runt om landet då nya medlemmar vill ansluta vilket leder till bildningen av nya förgreningar. Till slut blir det omöjligt att hålla styr på allt, inte minst med intåget av droger i och med återkomsten av Vietnamveteranerna vilket i sin tur medför en eskalering av våldet.


©Universal Pictures

Jeff Nichols, med filmer som Take Shelter (2011), Mud (2012) och Midnight Special (2016), har man lite högre förväntningar på än om det hade varit en helt okänd regissör. Därför var nyfikenheten på denna film lite större även om ämnet inte kändes helt lockande på förhand. Eller rättare sagt, det skulle kunna bli något klart bra av det hela så potentialen för något tätt och engagerande fanns där.


©Universal Pictures

Även om det är en ok film med gedigna prestationer och scener där det borde hetta till en del, är filmen överraskande platt. Det finns liksom inte någon direkt udd i berättandet och filmen saknar en intensitet som hade behövts. Nu blir det mest att varva intervjuerna som mestadels ser Kathy berätta om sin syn på livet kring MC-klubben med att följa Johnny och Benny som driver MC-klubben.


©Universal Pictures

Möjligen faller filmen personer som känner igen sig med att ha varit medlemmar i MC-gäng i smaken då de får en nostalgisk upplevelse av det hela. Men för en neutral, en utomstående som inte har någon som helst inblick i denna värld blir det inget speciellt. Kanske förstår man inte riktigt tjusningen med det hela och då försvinner en del av poängen med filmen. Det är som sagt en ok film, men hoppades tveklöst på något mer. Det saknas inte minst en stämning som fanns i regissörens tidigare nämnda filmer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar