lördag 13 juli 2024

In Bruges



Titel: In Bruges
Genre: Kriminaldrama/Komedi/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2008
Regi: Martin McDonagh
I rollerna: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy, Zeljko Ivanek, Ciarán Hinds

Handling: De två lönnmördarna Ray och Ken beordras av sin hänsynslöse chef Harry att lämna London. Han skickar dem till den belgiska medeltidsstaden Brygge efter ett misslyckat uppdrag då Ray av misstag mördat en liten pojke. Ken passar på att njuta av den vackra staden och dess arkitektur i avvaktan på att det hela skall lugna ned sig på hemmafronten. Ray däremot, tycker att Brygge är världens tråkigaste stad och gör sitt yttersta för att få saker och ting att hända. Vad ingen av dem förstår är att Harry har helt andra planer än semester för dem och att deras vänskap snart kommer att sättas på hårt prov.

Omdöme: Ray (Colin Farrell) och Ken (Brendan Gleeson) har gjort ett jobb åt Harry (Ralph Fiennes) där något gått snett. Harry har nu skickat dem till belgiska Brygge för att ligga lågt ett tag. De är bokade på ett litet hotell i två veckor och ska invänta nya instruktioner från Harry.


©Focus Features/Universal Pictures

Ken, som tog in Ray på jobbet, har inga problem med att finna något att se i staden som har gott om medeltidsbyggnader och historia. Ray å andra sidan finner genast staden som en skithåla som han inte vill spendera tid i.


©Focus Features/Universal Pictures

Ligga lågt är det sista Ray kommer att göra då han en kväll får upp ögonen för lokala Chloe (Clémence Poésy) som hjälper till på en filminspelning i staden. Denna filminspelning involverar en dvärg spelad av Jimmy (Jordan Prentice). Ray kommer spendera tid med både Chloe och Jimmy, något som ger Ray något att göra under tiden han är i staden. Men det kommer också skapa en massa problem, inte minst när Harry är redo med nya instruktioner.


©Focus Features/Universal Pictures

Martin McDonagh kom att göra regidebut med denna film som även bygger på hans manus som blev Oscarsnominerat. McDonagh skulle sedan följa upp det med Seven Psychopaths (2012) som var något svagare innan de Oscarsnominerade Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) och The Banshees of Inisherin (2022). Sistnämnda film återförenade regissören med Colin Farrell och Brendan Gleeson där båda för övrigt blev Oscarsnominerade.


©Focus Features/Universal Pictures

McDonaghs filmer är intressanta då de oftast överraskar och inte bjuder på det man alltid förväntar sig. De har även svart humor som får till det och kombinerar roliga scener med desto mer brutala, ibland på en och samma gång. Hans stil skulle på sätt och vis kunna liknas vid bröderna Coen som också kan kombinera dessa element. Dessutom har de i båda fallen ofta använt sig av kompositören Carter Burwell, vilket nog inte är en slump.


©Focus Features/Universal Pictures

Man har kul med den här filmen och det är helt klart ett smart drag att försätta handlingen till Brygge som blir som en karaktär i sig. Själva handlingen handlar till en början mest om Ray och Ken som försöker ta itu med vad som hänt och tristessen åtminstone Ray känner. Det hela vrids dock upp alltmer och filmen blir bara bättre och bättre.


©Focus Features/Universal Pictures

När Ralph Fiennes i rollen som Harry dyker upp under andra halvan av filmen, blir det den sista pusselbiten som faller på plats. Han är tveklöst filmens bästa karaktär som blir rolig att se. Han svär en hel del och blir lätt upprörd. Harry har även en något överlägsen, brittisk attityd som är skön att skåda.


©Focus Features/Universal Pictures

Detta var en film som sågs när den kom och uppskattades redan då. Kanske inte fullt ut men nu när den ses om uppskattas den nog lite mer. Tycker fortfarande den tar ett tag innan den hamnar helt rätt, men för att vara en långfilmsdebut gör den mer än man kan förvänta sig. Allt börjar med ett genomarbetat manus och ett par duktiga skådespelare. Brygge som skådeplats är också ett viktigt inslag som inte bör underskattas. Helt enkelt en trevlig film som ska ses om man gillar McDonaghs senare filmer eller om man vill se mer i stil med Coen-brödernas filmer som Blood Simple (1984), Fargo (1996) och No Country for Old Men (2007).

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar