lördag 20 juli 2024

Talk Radio



Titel: Talk Radio
Genre: Drama
Land: USA/Kanada
År: 1988
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Eric Bogosian, Alec Baldwin, Leslie Hope, Ellen Greene, John C. McGinley, John Pankow, Michael Wincott

Handling: En programledare för en radioshow skall få börja sända sitt program över hela landet. Dagen innan premiären får han en rad dödshot.

Omdöme: Barry Champlain (Eric Bogosian) är en radiokändis med sin egen radioshow i Dallas. Varje vardagskväll kör han med sin konfronterande stil när han talar om alla möjliga provokativa ämnen. Lyssnare ringer in med diverse frågor och funderingar och Barry använder sin kvicka tunga för att ge ett underhållande radioprogram. Han har blivit känd som mannen du älskar att hata, vilket bara ger Barry ytterligare bränsle på elden.


©Universal Pictures

En dag meddelar Barrys chef Dan (Alec Baldwin) att radioshowen ska börja sändas över hela landet och inte bara i Dallas. Det är givetvis en stor grej, men innan de får grönt ljus har de besök av en man vid namn Dietz (John Pankow) som överser projektet. Hans närvaro gör Barry illa till mods men hans vädjan att avlägsna honom faller för döva öron.


©Universal Pictures

På plats i studion har Barry sin långvarige kollega och vän Stu (John C. McGinley) som sköter den tekniska aspekten och även telefonväxeln. Barry har även producenten/sekreteraren Laura (Leslie Hope) på plats med vilken han har en relation med. Men nu när radioshowen snart ska premiärsändas över hela landet ber Barry någon han litar på att flyga in och närvara. Den personen är ex-frun Ellen (Ellen Greene).


©Universal Pictures

Något som blir oundvikligt är att Barry fått många fans, olika typer av fans. De som älskar honom och de som avskyr honom, och det är många som hatar honom. Barrys stil är provocerande och konfronterande vilket gör att det är underhållande radio men han skyr inte att göra personliga påhopp. Ofta kommer rasfrågan upp på tal och Barry, som är jude, hotas ofta med hatbrev och direkta hot under sändningarna. Detta är något han mestadels viftar bort, men innerst inne växer nog ändå oron.


©Universal Pictures

Hur ska det bli när sändningarna går ut över hela landet? För tillfället sänds radioshowen endast i Dallas så det är mest lokala som ringer in. Men vilka knäppgökar Barry har att göra med. En efter en ringer de in, den ena mer skruvad än den andra. Det är en sådan typ av radioshow tack vare Barry. Han lockar till sig de udda och extrema människorna där ute som vädrar sina tankar och åsikter. Stu som sållar samtalen låter det mesta slinka igenom, fast å andra sidan vill Barry ha det så eftersom det ger underhållande radio och ger honom något att jobba med.


©Universal Pictures

Filmen bygger på en pjäs och ett manus av Eric Bogosian som han skrev tillsammans med Oliver Stone. Det är även delvis inspirerat av verkliga radiopersonligheter och händelser. Filmen skiljer sig en del från TV-serien "En röst i natten" som var en lugnare radioshow men där en del samtal kunde leda till spänningsmoment. Här är det ett mer uppvridet tempo där Barry går på för fullt mest hela tiden. En del samtal väcker dock ens nyfikenhet av olika anledningar. Ibland är det sjuka och farliga människor som ringer in...


©Universal Pictures

Majoriteten av handlingen utspelar sig på radiostationen då den inleder med programmet på fredagen och avslutar med showen på måndagen. Där emellan spenderar Barry sin fritid med flickvännen Laura och ex-frun Ellen som flyger in från Chicago. Det hela håller intresset uppe med ett par bra prestationer och ett fint foto av Robert Richardson som gör mer än man kan förvänta sig. Till slut blir det dock lite smågalet med radioshowen då det känns som det mesta handlar om att visa hur fördärvat samhället och människorna är.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar