torsdag 4 juli 2024

Ransomed



Titel: Bi-gong-sik-jak-jeon / Ransomed / Unofficial Operation / Uppdrag Beirut
Genre: Action/Drama/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2023
Regi: Kim Seong-hoon
I rollerna: Ha Jung-woo, Ju Ji-Hoon, Kim Eung-soo, Park Hyuk-kwon

Handling: En ung koreansk diplomat tilldelas uppgiften att lämna över lösensumman för att befria en bortförd diplomat i Libanon, och en lokal taxichaufför blir av misstag inblandad i uppdraget.

Omdöme: Året är 1987 och en koreansk diplomat har blivit kidnappad i Libanon. Flera månader senare får det sydkoreanska utrikesdepartementet tecken på att den kidnappade diplomaten är vid liv. Eftersom Sydkorea inte vill ha någon negativ press inför OS i Seoul 1988, försöker utrikesdepartementet sköta ärendet diskret på egen hand. Min-joon (Ha Jung-woo), som är en ung diplomat som drömmer om att få en tjänst i USA, tar sig an uppdraget att förhandla fram en frigivning.


©Showbox

Min-joon flyger till Libanon där han för in en värdefull tavla som ska bytas mot $2.5m i pengar, vilket är vad kidnapparna kräver som lösensumma för den kidnappade diplomaten. Min-joon får hjälp av Pan-soo (Ju Ji-Hoon) som är en koreansk taxiförare som en gång i tiden körde åt koreanska ambassaden i Libanon innan alla skickades hem när situationen i landet blev för farlig.


©Showbox

Diplomaten och taxiföraren bildar ett udda radarpar som tillsammans måste försöka hålla sig levande och leverera lösensumman samtidigt som de jagas av diverse instanser som fått reda på att en utväxling ska ske med en stor summa pengar.


©Showbox

En koreansk actionthriller som för det mesta gör ett bra jobb med produktionskvalitén. Under filmens gång tänker jag att den har överraskande lite humor för att vara en koreansk film då även hårdkokta filmer från landet brukar kombinera det med lättsammare inslag. Längre in blir det en del av det, men absolut inte en komedi som filmen på sina håll nämns som. Det är trots allt något som i princip alltid är en del av koreansk film och som de mestadels lyckas med.


©Showbox

Det blir gott om actionscener filmen igenom och oftast håller man det trovärdigt. Under senare delen av filmen finns det dock scener där trovärdighetsfaktorn är något lägre utan att för den delen tappa verklighetsanknytningen helt. Det är välgjort och skapar en ganska tät stämning, oftast tack vare musiken och produktionen som håller bra klass. Inte det bästa koreansk film har att erbjuda men relativt sevärt. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar