tisdag 2 juli 2024

Sweet Liberty



Titel: Sweet Liberty / Ljuva frihet
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1986
Regi: Alan Alda
I rollerna: Alan Alda, Michael Caine, Michelle Pfeiffer, Bob Hoskins, Lise Hilboldt, Lillian Gish, Saul Rubinek, Lois Chiles, John C. McGinley

Handling: Michael har skrivit en faktabok om det amerikanska frihetskriget och sålt filmrättigheterna. När inspelningen ska komma igång visar det sig att de flesta inblandade struntar i historiska fakta. Skådisarna vill ha sina roller "förbättrade" och regissören vill "förbättra" de historiska bataljerna. Dessutom blir Michael betuttad i en av skådespelerskorna.

Omdöme: Michael Burgess (Alan Alda) är en collegeprofessor som skrivit en Pulizter-vinnande faktabaserad historisk novell om det amerikanska frihetskriget. Samtidigt som han försöker reda ut sitt förhållande med Gretschen Carlsen (Lise Holboldt) och om de ska flytta ihop med varandra, rullar Hollywood in i stan. Michael har sålt filmrättigheterna till sin bok och nu ska det bli film av det hela och spelas in på plats.


©Universal Pictures

Filmens manusförfattare Stanley Gould (Bob Hoskins) är ett stort fan av Michaels bok och är eld och lågor över att få chansen att samarbeta med författaren. Michael märker dock att manuset är uselt och inte har något att göra med hans bok då det hela gjorts till en komedi och ändrat på de historiska händelserna.


©Universal Pictures

Michael kommer nu få fullt upp med att försöka få till ändringar så att han kan stå för filmen. Med hjälp av Stanley försöker nu Michael få filmens regissör Bo Hodges (Saul Rubinek) att gå med på ändringarna. Men det visar sig bli svårt. Hans sista chans är att charma de två huvudrollsinnehavarna. Dels är det Elliott James (Michael Caine) som är en av världens största filmstjärnor och en kvinnokarl. Dels är det Faith Healy (Michelle Pfeiffer) som Michael faller för tack vare att hon spelar sin karaktär precis så som Michael föreställt sig henne i sin bok.


©Universal Pictures

En film om var gränsen mellan att hålla sig till fakta och följa förlagan, boken i det här fallet, och att skapa en underhållande och attraktiv film. Det blir faktiskt ganska roligt då det på ett träffsäkert sätt visar hur filmindustrin ofta kan göra lite hur de vill för att tjäna pengar. Precis som regissören Bo säger så är majoriteten av biobesökarna ungdomar och då måste man ge dem vad de vill se. Fast det är givetvis tvärtemot vad boken filmen baseras på erbjuder och skulle därför inte vara attraktiv för den stora skaran.


©Universal Pictures

Något filmen vinner mycket på är att ha duktiga skådespelare. Alan Alda, som även skrivit manuset och regisserat, är inte bäst i filmen men funkar som mannen som balanserar flera bollar i luften. Lillian Gish i rollen som Michaels gamla senila mor Cecelia är en av de som funkar bäst. Duktig och rolig i princip varje scen hon är med i. Michael Caine är som vanligt klart bra och rolig som den självgoda stjärnan. Och Michelle Pfeiffer är helgjuten när hon hoppar mellan att vara karaktären under inspelningen och skådespelerskan som är helt annorlunda privat.


©Universal Pictures

Första timmen funkar bäst och har humor som oftast går hem. Själva inspelningen av filmen blir en stor del av filmen och funkar för det mesta. Men under sista halvtimmen känns det som storyn börjar tappa greppet och spåra ur lite grann. Inte lika roligt längre och det stora slaget som ska spelas in ödslas det för mycket tid på. Filmen klarar nog ändå knappt godkänt då den överlag är tillräckligt rolig, mycket tack vare sina duktiga skådespelare alltså.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar