måndag 29 juli 2024

Valkyrie



Titel: Valkyrie / Valkyria
Genre: Drama/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 2008
Regi: Bryan Singer
I rollerna: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Kenneth Branagh, Carice van Houten, Terence Stamp, Thomas Kretschmann

Handling: Under mitten av andra världskriget återvänder överste Claus von Stauffenberg till sitt hemland för att ansluta sig till den grupp militärer som konspirerar för att mörda Hitler och befria Tyskland från diktatur. I en tid där ingen går att lita på tvingas Stauffenberg leda operationen och spela ett dubbelspel för att sedan själv döda Hitler.

Omdöme: Adolf Hitler leder Nazi-Tyskland under andra världskriget och de flesta militärerna är lojala sin ledare. De har trots allt tagit en ed för att vara vid hans sida och ge sitt liv. En grupp högt uppsatta militärer har dock sett nog och ser inget annat alternativ än att eliminera Hitler för att på så vis kunna ta över makten, förhandla fram fred med de allierade och ge tillbaka Tyskland till folket.


©20th Century Fox/MGM

Militärgruppen som leder kuppförsöket består bl.a. av general Olbricht (Bill Nighy), major-general von Treschkow (Kenneth Branagh) och general Beck (Terence Stamp). De rekryterar överste Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) som återvänt från uppdrag i Afrika. Han är den som planerar själva attentatsförsöket och blir en nyckelfigur i operation Valkyria. Planen är att genomföra ett attentat mot Hitler och samtidigt ta över Berlin med hjälp av operation Valkyria.


©20th Century Fox/MGM

De inblandade vet vad som står på spel. Lyckas de kan de förhandla fred med de allierade och ge sina familjer och folket en framtid. Misslyckas de kommer de inte bara bli avrättade som förrädare, deras familjer kommer även att dödas. Mycket står på spel så det gäller att samtliga inblandade inte bara är övertygade utan även fullföljer planen för att allt ska klaffa. En viktig kugge blir general Fromm (Tom Wilkinson), ansvarig för Tysklands reservarmé. Bara när Hitler är bekräftad död är han villig att ansluta sig till konspiratörerna.


©20th Century Fox/MGM

Regi av Bryan Singer som slog igenom med The Usual Suspects (1995) och manus av Christopher McQuarrie som skrev det Oscarsvinnande manuset till nämnda film. McQuarrie skulle senare komma att skriva och regissera flera Mission: Impossible-filmer med Tom Cruise i huvudrollen. Ett lyckat samarbete mellan regi-manus duon får man säga då filmen har ett klart bra tempo och rätt intensitet. De nästan två timmarna behåller ett järngrepp om tittaren, trots att man vet ungefär hur det hela ska sluta.


©20th Century Fox/MGM

En annan viktig bricka för filmen är John Ottman som unikt nog stått för både klippningen och musiken på filmen och även Bryan Singers övriga filmer bör tilläggas. Det är inte bara ovanligt att se att samma person sköter två så olika uppdrag på en film, de håller även båda hög klass. Musiken skapar den täta stämningen filmen har rakt igenom och klippningen ger ett bra flyt utan några märkbara svackor.


©20th Century Fox/MGM

Vet inte om det är kombinationen av att vi har en konspiration, ett attentatsförsök och andra världskriget på en och samma gång, men detta faller mig i smaken, precis som första gången filmen sågs. Det blir som en kokande gryta som bygger upp spänningen och aldrig släpper greppet. Filmen gör mycket rätt med produktionen och har både duktiga filmmakare bakom kameran och övertygande skådespelare framför kameran.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar