tisdag 9 juli 2024

Absolute Power



Titel: Absolute Power / Absolut makt
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Gene Hackman, Ed Harris, Laura Linney, Scott Glenn, Dennis Haysbert, Judy Davis, E.G. Marshall, Richard Jenkins, Mark Margolis

Handling: Inbrottstjuven Luther Whitney bryter sig in i miljardären Walter Sullivans villa. Där bevittnar han ett möte mellan Sullivans hustru och USA:s president. Deras tilltänkta kärleksstund slutar med att kvinnan dödas. Allt sker framför ögonen på Luther som snart är jagad av Secret Service som måste tysta honom för gott.

Omdöme: Luther Whitney (Clint Eastwood) är en åldrande juveltjuv som inte åkt fast på 30 år. Hans senaste måltavla är en lyxvilla tillhörandes miljardären Walter Sullivan (E.G. Marshall). Eftersom villan står tom då Sullivan med personal är bortresta på deras årliga resa till Bermuda, har Luther villan för sig själv. Men är han verkligen ensam?


©Columbia Pictures/Sony Pictures

Under tiden som Luther länsar stället på dess juveler och stora summor pengar, får han oväntat besök. Han tvingas gömma sig i ett hemligt utrymme med en envägsspegel där han ser en man och en kvinna ha en romantisk träff i sovrummet. Innan Luther vet vad som händer hamnar det berusade paret i ett gräl som slutar med att kvinnan skjuts ihjäl av två Secret Service-agenter.


©Columbia Pictures/Sony Pictures

Luther, som lyckas komma undan, får även med sig bevismaterial från brottsplatsen. De två Secret Service-agenterna Bill Burton (Scott Glenn) och Tim Collin (Dennis Haysbert), tillsammans med Vita husets stabschef Gloria Russell (Judy Davis), måste hitta inbrottstjuven och tysta honom innan det är för sent. De skyddar trots allt sig själva och i synnerhet landets president Alan Richmond (Gene Hackman) som var med kvinnan. Mordutredaren Seth Frank (Ed Harris) börjar luska i det fascinerande fallet samtidigt som Luther försöker säga farväl till sin dotter Kate (Laura Linney) då han är medveten om att han måste försvinna för gott.


©Columbia Pictures/Sony Pictures

En trevlig Clint Eastwood-film som har en del likheter med No Way Out (1987) som är ännu vassare. I båda fallen sker ett mord på en kvinna som är involverad med en högt uppsatt politiker i Washington. I båda fallen är Gene Hackman skurken och i båda fallen blir huvudpersonen ett jagat vittne till det hela. I det fallet spelad av Kevin Costner, i det här fallet Clint Eastwood.


©Columbia Pictures/Sony Pictures

Det är en film som gör ett bra jobb med att bygga upp grundpremissen där man inte stressar sig fram. Istället låter man en tredjedel av filmen etablera brottet och vad som leder fram till det. Sedan lyckas den på ett bra sätt bygga upp karaktärerna och ge dem mycket att jobba med. Skulle vilja säga att man får runt åtta bra och starka karaktärer som får stort utrymme att utvecklas under filmens gång.


©Columbia Pictures/Sony Pictures

Lite intressant att Clint Eastwood, som gillade bokens premiss och karaktärer, bad manusförfattaren William Goldman att inte döda karaktärerna tittarna skulle gilla och sympatisera med. Detta sker nämligen på sina håll i boken som filmen bygger på. Även om det är förståeligt att göra så, hade det varit intressant att se hur filmen blivit om den hållit sig mer till boken vad gäller detta. Hade nog kunnat bli en helt annan udd på filmen och desto mer överraskande. Fast gillar den till stor del så som den är och förutom grundpremissen mindes jag inte så mycket från filmen från tidigare tittar.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar