måndag 22 juli 2024

Thelma



Titel: Thelma
Genre: Komedi/Drama/Action
Land: USA
År: 2024
Regi: Josh Margolin
I rollerna: June Squibb, Fred Hechinger, Richard Roundtree, Parker Posey, Clark Gregg, Malcolm McDowell

Handling: När 93-åriga Thelma Post blir lurad av en telefonbedragare som låtsas vara hennes barnbarn ger hon sig ut på en förrädisk resa genom staden för att återta det som tagits från henne.

Omdöme: Detta är inte den klart bra norska filmen Thelma (2017) av Joachim Trier. Istället visar det sig vara en hyllning av Josh Margolin till sin älskade mormor Thelma. En Thelma som visar sig ha varit gift med regissören Ted Post som gjorde filmer som Hang 'Em High (1968) och Magnum Force (1973). Josh Margolin följer alltså i sin morfars fotspår som regissör med denna långfilmsdebut.


©Magnolia Pictures

Thelma (June Squibb) har levt ensam i två år sedan hennes make Teddy gått bort. Det går mestadels bra och hon kan alltid lita på barnbarnet Daniel (Fred Hechinger) som hjälper henne med datorn eller om hon behöver skjuts någonstans. En dag blir hon dock kontaktad av en telefonbedragare som säger att hennes barnbarn Daniel varit med om en bilolycka och att hon måste betala en stor summa pengar till offret han körde på.


©Magnolia Pictures

Thelma, som inte vill att hennes dotter Gail (Parker Posey) och hennes make Alan (Clark Gregg) ska sätta henne på ålderdomshem, vill visa dem att hon kan klara sig själv. Hon bestämmer sig för att utan familjens vetskap ge sig ut efter bedragarna för att få tillbaka sina pengar. Men först gör hon ett stopp på ålderdomshemmet där gamla vännen Ben (Richard Roundtree) befinner sig. Tillsammans ger de sig ut på Los Angeles gator på Bens elscooter.


©Magnolia Pictures

Till en början när filmen drar igång och Thelma faller offer för telefonbedragarna, tänker jag att det kanske blir något liknande eller till och med är en remake på ungerska filmen The Grandson (2021) där en änkling och barnbarnet måste ta itu med telefonbedragare när inte polisen gör något åt saken. Även om filmerna har likheter med telefonbedrägeriet är detta främst en komedi och visar att det fortfarande finns krut i den gamla gumman.


©Magnolia Pictures

June Squibb och Richard Roundtree blir ett småtrevligt radarpar. Richard Roundtree, mest känd för att en gång i tiden ha spelat titelrollen i Shaft (1971), gjorde här sin sista filmroll. På äldre dar påminner han en hel del om Morgan Freeman med sitt lugn och självklarhet. June Squibb, Oscarsnominerad för Nebraska (2013), visar vid 93 års ålder att hon är att räkna med. Fred Hechinger i rollen som barnbarnet Daniel påminner för övrigt en del om en yngre Joaquin Phoenix, inte utseendemässigt utan främst med rösten, något som blir svårt att sluta tänka på.


©Magnolia Pictures

Även om filmen börjar lite trevande och de lättsammare scenerna inte alltid är särskilt bra, tar sig filmen och blir bättre när den snarare blir ett finstämt drama. En del humor funkar i filmen, inte minst samspelet mellan June Squibb och Richard Roundtree, men det är när man får med den mänskliga sidan av historien som det blir något av värde. Filmen hade nog vunnit på att göra det mer till en fin historia på ålderns höst, lite likt The Straight Story (1999) och skippat de lättsammaste inslagen som inte funkar lika bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar